Linkovi

Nova knjiga uči decu u SAD o islamu


Hena Kan, autorka knjige "Aminin glas", potpisuje knjige u knjižari u Vašingtonu

U američkim knjižarama nedavno se pojavila knjiga pod naslovom “Amina’s Voice” odnosno “Aminin glas”, o mladoj muslimanki poreklom iz Pakistana, koja pohađa srednju školu u Americi i onome kroz šta sve prolazi u školi, sukobu kultura i običaja i kako se nosi sa islamofobijom. Ekipa Glasa Amerike tim povodom je razgovarala sa učenicima, nastavnicima i autorkom Henom Kan, o knjizi, čiji je cilj bolje razumevanje islama.

Hena Kan, Amerikanka poreklom iz Pakistana pokušava, da kroz priču o tinejdžerki koja je muslimanka, eliminiše zablude o islamu. Ideja njene knjige “Aminin glas” je da pomogne Amerikancima da razumeju šta znači biti musliman u Sjedinjenim Državama.

”Mislim da je veoma važno da čitaoci kroz priču i lik sa kojim mogu da se identifikuju shvate da se devojčica Amina i njena porodica ne razlikuju od njihove i da su njena zajednica, prijatelji i rođaci sličnji njihovima".

U knjižari u Vašingtonu, Hena potpisuje primerke svojih knjiga i govori o izazovima kroz koje prolaze tinejdžeri muslimanske vere u Americi, u zemlji koja je i njoj novi dom.

“Ovdašnji mediji, na žalost, imaju tendenciju da prenose samo ono što je negativno. Samo se čuje o terorizmu i na žalost izjednačavanju terorizam sa islamom. I problem je kada je terorizam dominantna priča u sredinama gde ljudi možda nemaju razumevanja za svoje komšije muslimane".

Natavnica lokalne jevrejske škole Dženet Kolijer kaže da ova knjiga zauzima važno mesto u školskoj biblioteci.

“Priče su najbolji način da deca nauče o drugim ljudima, da steknu simpatije i razumeju međusobne razlike. Najbolje je biti u društvu takvih ljudi, sprijateljiti se sa njima, razgovarati. Mislim da je najveći izazov naučiti decu da čitaju knjige, jer deca se drže onog što im je poznato”.

Učenica Mia Endelman je pročitala knjigu i kaže da je naučila mnogo:

“Nisam ništa znala o muslimanskim crkvama odnosno džamijama. Ranije nisam ni znala da ih tako zovu“.

Autorka Hena Kan kaže da nije bilo lako naći izdavača, ali po svemu sudeći njen trud se višestruko isplatio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG