Linkovi

Amerikanka Kenin osvojila Australijen open


Sofia Kenin ljubi trofej koji nosi ime Dafne Akhurst posle pobede u finalu grand slema u Melburnu (Foto: AP)
Sofia Kenin ljubi trofej koji nosi ime Dafne Akhurst posle pobede u finalu grand slema u Melburnu (Foto: AP)

Američka teniserka Sofija Kenin osvojila je prvi grand slem titulu u karijeri pobedom u finalu Asutralijen opena nad Španjolkom Garbinje Mugurusom u tri seta - 4:6, 6:2 i 6:2.

S obzirom da ima 21 godinu, devojka rođena u Moskvi, postala je najmlađa Amerikanka koja je osvojila grand slem još od 1999. godine kada je to učinila Serena Vilijams.

Kenin je igrala najbolje kada je bilo najvažnije, spasila je 10 od 12 "brejk" lopti s kojima se suočila, a realizovala 5 od 6 prilika da oduzme servis rivalki - dvostrukoj grand slem šampionki.

Verovatno presudan bio je peti gem trećeg seta, kada je mlada Amerikanka od 0:40 na svoj servis osvojila pet poena zaredom, povela sa 3:2, a onda sa još dva svoja "brejka" do kraja stigla do najvećeg trofeja u karijeri.

Za titulu u Melburnu Kenin je nagrađena sa 2.000 poena za WTA rang-listu i od ponedeljka će biti 7. teniserka sveta, a dobila je i ček na 2.833.612 američkih dolara.

Ista nagrada u novcu i poenima očekuje pobednika u muškom singlu, o kojem će u nedelju odlučivati sedmostruki šampion Australijen opena Novak Đoković i Austrijanac Dominik Tim.

XS
SM
MD
LG