Linkovi

Amerikancu 30 godina zbog pokušaja bombaškog napada na bazu vojske SAD


Arhiva - Vozila parkirana oko vodenog tornja u Ford Rejliju, Kanzas.

Amerikanac iz Kanzasa osuđen je na 30 godina zatvora zbog pokušaja da aktivira automobil-bombu u bazi američke vojske Fort Rejli.

DŽon Buker DŽunior, star 22 godine, uhapšen je u aprilu 2015. ispred Fort Rejlija, 100 kilometara zapadno od Topeke, dok je pokušavao da aktivira ono za šta je misio da je bomba. Kada je priznao krivicu u februaru, rekao je da je želeo da ubije Amerikance i učestvuje u onome što je nazvao svetim ratom, kako bi podržao militante Islamske države.

"Ovom kaznom, DŽon Buker se smatra odgovornim za plan da ubije američko vojno osoblje na američkom tlu u ime ISIS-a", rekla je v.d. pomoćnice državnog tužioca Dana Boente. "Najviši prioritet nacionalne bezbednosne strukture je odgovor na terorističku pretnju i zaštita života Amerikanaca kroz dovođenje pred lice pravde onih koji smišljaju napade protiv nas".

U video snimku koji je napravio sa planom da ga vide Amerikanci nakon njegove planirane smrti, Buker je rekao: "Vi sedite u svojim domovima i mislite da je rat samo u Iraku. Danas, dovešćemo Islamsku državu pravo pred vaša vrata".

Buker se izjasnio krivim u februaru po tačci koja ga optužuje da je pokušao da upotrebi oružje za masovno uništenje i po tačci koja ga uptužuje za pokušaj uništenja vladine imovine eksplozivnom napravom. Sporazumno je preporučeno 30-ogodišnja kazna. Osuđujuća presuda po tužbi za oružje za masovno uništenje mogla je da rezultira doživotnom kaznom zatvora.

FBI je započeo istragu o Bukeru u martu 2014. nakon što je postova pro-džihad komentare na Fejzbuku. Tužioci su rekli da je pokušao da se infiltrira u vojsu SAD kako bi pokušao napšad iznutra protiv američkih vojnika, ali njegova želja da se regrutuje je bila odbijena.

U martu 2015. on je snimio video u kome se zaklinje na vernost Abu Bakr al Bagdadiju, lideru Islamske države, tvrde tužioci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG