Linkovi

Spoljna politika jedan od prioriteta za sve veći broj Amerikanaca u 2024.


ARHIVA - Američki predsjednik Džo Bajden u vozu u Kijevu (Foto: AP/ Evan Vucci)
ARHIVA - Američki predsjednik Džo Bajden u vozu u Kijevu (Foto: AP/ Evan Vucci)

U trenutku kada se u inostranstvu vode ratovi, sve više Amerikanaca smatra da bi spoljna politika trebalo da bude jedan od glavnih prioriteta za američku vladu ove godine, pokazuje istraživanje agencije Asošijeted pres i Centra za javno istraživanje NORC.

Prema istraživanju, spoljnopolitička pitanja i imigracija su sve važniji američkoj javnosti.

Na pitanje da navedu do pet oblasti na kojima bi vlada trebalo da radi u novoj godini, oko 40 odsto punoljetnih građana navelo je spoljnu politiku. To je oko dvostruko više nego u anketi sprovedenoj 2022. godine.

Međutim, zabrinutost u pogledu ekonomije i dalje nadmašuje sva ostala pitanja. Ipak, nova anketa ukazuje na sve veće strahovanje zbog američkog angažmana u inostranstvu - 20 odsto ispitanika je to izrazilo u istraživanju sprovedenom u decembru u odnosu na 5 procenata godinu ranije.

Rezultati ukazuju i na to da rat Izraela i Hamasa podstiče zabrinutost javnosti. Sukob je pomenulo 5 odsto ispitanika, dok ga gotovo niko nije pominjao prije godinu dana. To pitanje dominira geopolitikom od kako je Izrael proglasio rat protiv Hamasa u Gazi nakon što je ta grupa - koju su SAD označile terorističkom - napala izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Četiri odsto ispitanika pomenulo je sukob Rusije i Ukrajine kao nešto na što bi vlada trebalo da se usredsredi ove godine. U anketi sprovedenoj na kraju 2022. godine, rat u Ukrajini je pomenulo 6 procenata ispitanih.

Spoljna politika je postala važna pristalicama obje stranke - izdvojilo ju je oko 46 odsto republikanaca, što je rast u odnosu na 23 procenta prošle godine, kao i 34 odsto demokrata. Prije godinu ih je bilo 16 procenata.

Voren E. Kapito, republikanac iz Virdžinije, strahuje da bi Kina uskoro mogla da izvrši invaziju na Tajvan i da bi to bio treći potencijalni veliki globalni konflikt.

"Voljeli bi da smo razvučeni na tri strane", kaže Kapito za Kinu.

Pristalice obje stranke takođe sve više brinu zbog imigracije i smatraju da bi ona trebalo da bude jedan od prioriteta. U tom kontekstu je zabilježen rast sa 27 krajem 2022. na 35 odsto krajem prošle godine.

Većina republikanaca, 55 procenata, kaže da bi vlada trebalo da se usredsredi na imigraciju u 2024. godini, dok je 22 odsto demokrata izdvojilo to pitanje kao jedan od prioriteta. To je rast u odnosu na 45 odnosno 14 odsto, u poređenju sa decembrom 2022. godine.

Dženet Brauer živi u San Dijegu, na granici sa Tihuanom u Meksiku. Ističe da se situacija na granici pogoršala proteklih godina.

"Katastrofa je", smatra Brauer.

Spoljnopolitička i imigraciona pitanja su povezana. Administracija predsjednika Džoa Bajdena traži od Kongresa da odobri 110 milijardi dolara, što obuhvata pomoć za Ukrajinu i Izrael, ali republikanci odbijaju da daju podršku dok se ne usvoje značajne izmjene imigracione politike i oštrije mjere na granici SAD i Meksika.

Amerikanci ipak najviše brinu zbog ekonomije. Stopa inflacije je pala, nezaposlenost je niska a predviđanja o recesiji se za sada nisu ostvarila. Međutim, prema anketi AP-a, građani imaju sumorne prognoze kada je riječ o ekonomskoj situaciji.

Oko 76 odsto punoljetnih građana ističe da žele da vlada radi na ekonomskim pitanjima u ovoj godini. U anketi sprovedenoj u istom periodu 2022. godine, isto je poručilo 75 procenata. Ekonomija je jedno od glavnih pitanja za 85 odsto republikanaca i 65 odsto demokrata.

Četvrtina punoljetnih građana očekuje da će ova godina za njih lično biti bolja nego prošla, dok 24 procenta smatra da će biti gora. Oko 37 odsto republikanaca očekuje goru godinu, u poređenju sa 20 odsto nezavisnih birača i 13 odsto demokrata.

Samo 5 odsto ispitanika je bilo "izuzetno" ili "veoma" uvjereno da federalna vlada može da postigne napredak u rešavanju važnih problema i pitanja s kojima se zemlja suočava u 2024. godini. Među optimistima je 7 odsto demokrata, 11 odsto nezavisnih i 1 procenat republikanaca.

XS
SM
MD
LG