Linkovi

Amerikanci grade Moravski koridor


Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisuje memorandum o razumevanju u izgradnji Moravskog koridorasa sa predstavnicima kompanije Behtel.
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisuje memorandum o razumevanju u izgradnji Moravskog koridorasa sa predstavnicima kompanije Behtel.

Američka kompanije Behtel počeće u drugoj polovini iduće godine izgradnju Moravskog koridora - autoputa dugačkog 110 kilometara, koji treba da poveže Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Tim povodom potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala je u ponedeljak sa predstavnicima kompanije Behtel memorandum o razumevanju u izgradnji Moravskog koridora, a vrednost radova se procenjuje na 800 miliona evra.

Kako je rekla Mihajlović, nedavna poseta američkog ministra za trgovinu Vilbura Rosa otvorila je vrata i za ovu saradnju sa Behtelom:

"Kao što imamo strateški sporazum sa NR Kinom, pa sa Ruskom Federacijom, Azerbejdžanom, Francuskom, Turskom, tako imamo i sporazum koji smo nedavno potpisali kada je sekretar Ros bio u Beogradu. I to je osnova da možemo danas da finalizujemo, bar u jednom delu, naše zajedničke napore i rad sa Behtelom o izgradnji Moravskog koridora", istakla je potpredsednica Vlade.

Potpredsednik Behtela Šon Keni je rekao da je ta kompanija zadovoljna potpisivanjem memoranduma i da očekuje da saradnja bude uspešna, dok je američki ambasador Kajl Skot ocenio da će finansijski deo ugovora, u kome učestvuje američka Eksim banka, biti koristan i za Srbiju i za Behtel. Na pitanje da li će iz SAD stizati povoljni krediti za izgradnju infrastrukture u Srbiji, on je rekao:

"Ako pogledam naokolo, to što govorite o Rusima ili Kinezima, ili evropskim infrastrukturnim projektima, svi su oni sposobni da obezbede sličan nivo finansiranja za potrebe Srbije. Očekujem da će biti isti slučaj i sa ovim projektom", rekao je Skot.

A na pitanje kako SAD mogu da očekuju od Srbije saradnju sa Kosovom, Skot je rekao da Sjedinjene Države priznaju Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da Amerikanci sarađuju sa tom zemljom i njenim izabranim rukovostvom, kao i sa svima drugima u regionu. "Stabilnost regiona se poboljšava, a jedan od ključnih elemenata za jačanje stabilnosti je ekonomski razvoj", zaključio je ambasador Skot.

XS
SM
MD
LG