Linkovi

Povećanje zaposlenosti u avgustu znatno ispod očekivanja


ARHIVA - Natpis "Zapošljavamo" na izlogu prodavnice čokolade u Montereju u Kaliforniji, 6. avgust 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Natpis "Zapošljavamo" na izlogu prodavnice čokolade u Montereju u Kaliforniji, 6. avgust 2021. (Foto: AP)

Američki poslodavci dodali su svega 235 hiljada radnih mesta u avgustu, saopštio je Sekretarijat za rad, što je znak da se zapošljavanje značajno usporilo u trenutku dok veoma zarazna delta varijanta koronavirusa negativno utiče na poslovne aktivnosti.

Očekivanja ekonomista bila su trostruko veća, s obzirom da su predvideli da će najveća svetska privreda u avgustu biti bogatija za 750 hiljada radnih mesta. Takođe, avgustovskih 235 hiljada predstavlja dramatičan pad u odnosu na 943 hiljade iz jula i 938.000 iz juna.

Stopa nezaposlenosti spustila se sa 5,4 na 5,2 odsto, ali je to i dalje više nego pre početka pandemije.

Uprkos povećanju broja vakcinisanih, zahvaljujući čemu su biznisi imali mogućnost da ublaže restrikcije, broj upražnjenih radnih mesta ostaje na rekordno visokom nivou.

SAD su u ranim mesecima pandemije ukupno izgubile 22 miliona poslova, a do sada su nadoknadile 16,7 miliona.

Veličina ekonomije - skoro 23 biliona (23 hiljade milijardi) - sada je veća nego pre pandemije, jer se privreda oporavlja mnogo brže nego što su ekonomisti predvideli pre više od godinu dana, kada je situacija bila najgora.

Koliko brzo će nastaviti da raste je ovoreno pitanje.

Mesecima, vlada je slala 300 dolara nedeljno za pomoć nezaposlenima, kao dodatak na ono što su dobijali od saveznih država. Međutim, ta pomoć prestaje da stiže u subotu, iako su je guverneri u 25 republikanskih država već ukinuli ranije. Procenjuje se da će oko 7,5 miliona nezaposlenih izgubiti taj dodatni prihod od sutra.

Pomoć nezaposlenima koji je delila federalna vlada pomogla je mnogima da plate račune tokom prošlogodišnjeg najgoreg usporavanja ekonomije za vreme pandemije, ali je i doprinela ubacivanju dodatnog novca u ekonomiju.

XS
SM
MD
LG