Linkovi

Federalni sud podržao program NSA


Otkrića Edvarda Snoudena pokrenula su ove zime proteste gradjana i grupa za zaštitu prava privatnosti ispred američkog Kapitola.
Otkrića Edvarda Snoudena pokrenula su ove zime proteste gradjana i grupa za zaštitu prava privatnosti ispred američkog Kapitola.

Okružni sud u Njujorku zaključio je da je program nadziranja telefonskih razgovora, koji sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija, legalan i koristan u borbi protiv terorizma.

Okružni sudija Vilijam Poli u pisanoj izjavi je naveo da je masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima "kontra-udarac" teroristima, i da se time ne krše prava Amerikanaca na privatnost.

Poli je odbacio žalbu koju je Federalnom sudu na Menhetnu podnela Američka unija za gradjanske slobode, u nameri da ospori legalnost programa prismotre. Njegova presuda je suprotna ranijoj odluci okružnog sudije u Vašingtonu koji je zaključio da je program NSA po svemu sudeći neustavan. Sudija je, medjutim, odlučio da odloži sprovodjenje presude kako bi vlada imala priliku da uloži žalbu.

Sudija Poli je izjavio da masovno prikupljanje telefonskih podataka "značajno povećava kapacitet NSA da otkrije i najmanje pravilnosti i šeme u kontaktima pojedinaca koji se dovode u vezu sa stranim terorističkim organizacijama." On je naveo da podaci koje NSA prikupi omogućavaju toj agenciji da otkrije veze koje u protivnom ne bi mogla da pronadje. Pozivajući se na terorističke napade 11. septembra 2001. Poli je naveo da bi cena propuštanja takvih veza mogla da bude "strahovita."

Program elektronskog nadzora NSA otkrio je ranije ove godine bivši saradnik Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden koji je iz agencije izneo hiljade podataka. Njegova otkrića o vladinim operacijama prisluškivanja razgnevila su brojne Amerikance zabrinute zbog svojih prava i privatnosti.

Snouden je pobegao iz zemlje i sada živi u Rusiji, a u SAD je optužen za špijunažu.
XS
SM
MD
LG