Linkovi

Uskoro razgovori o ponašanju S. Koreje


UN osudile odluku Severne Koreje da lansira raketu
UN osudile odluku Severne Koreje da lansira raketu

Američki predsednik Barak Obama će ove nedelje u Vašingtonu razgovarati sa kolegama iz Kine, Japana i Južne Koreje o sve ratobornijem ponašanju Severne Koreje u vezi sa njenim nuklearnim programom.

Obama će se, na marginama samita o nuklearnoj bezbednosti, u četvrtak sastati sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i predsednicom Južne Koreje Park Geun-hje, a odvojeno će razgovarati i sa predsednikom Kine Ši Đinpingom, koja je glavni diplomatski i ekonomski sponzor Severne Koreje.

Severna Koreja se hvali napretkom u razvoju nuklearnog oružja i balističkih raketa, kao i uspešnim testiranjem raketa na čvrsto gorivo i balisitčkih projektila. Hvalisanja Severne Koreja su kako izgleda odgovor na novi, jači krug sankcija koje su Ujedinjene Nacije uvele Pjongjangu, zbog nedavnih nuklearnih proba i testiranja balističkih raketa, i godišnje, zajedničke američko–južnokorejske vojne vežbe koja je u toku.

Sjedinjene Države, Kina i Južna Koreja su zajedno sa Rusijom, Japanom i Severnom Korejom učestvovale u šestočlanim razgovorima o ograničavanju programa nuklearnog naoružanja Severne Koreje, koji su prekinuti 2008.

Nestašice hrane u Severnoj Koreji

Severna Koreja je upozorila svoje gradjane da se pripreme za eventualne nestašice hrane, dok stupa na snagu nova runda medjunardonih sankcija.

Prema južno korejskom dnevniku Čosun Ilbo, juče je u uvodniku severnokorejskog dnevnika Rodong Šinmun doslovno navedeno da bi Severnokorejce "mogao da očekuje dug i težak marš tokom kojeg ćemo morati da se ponovo hranimo korenjem biljaka."

Severnoj Koreji je prošle godine bilo potrebno 440.000 tona hrane iz inostranstva, ali je primila samo 17. 600 tona. Ujedinjene nacije su nedavno uvele novi, oštriji niz ekonomskih sankcija Severoj Koreji zbog nuklearne proble početkom januara, nakon koje je u februaru usledilo lansiranje dugometne rakete.

XS
SM
MD
LG