Linkovi

Sankcije SAD zbog navodnih ugovora o trgovini oružjem između Severne Koreje i Rusije


Dmitrij Medvedev, predsednik Saveta za bezbednost Rusije, u obilasku vojnog poligona blizu Volgograda (FOTO: AP)
Dmitrij Medvedev, predsednik Saveta za bezbednost Rusije, u obilasku vojnog poligona blizu Volgograda (FOTO: AP)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv tri kompanije zbog optužbi da su povezane sa sporazumima o trgovini oružjem između Severne Koreje i Rusije, dok se Vašington obračunava sa onima koji podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Američki sekretarijat za finansije u saopštenju navodi da je Rusija sve više prinuđena da se okreće Severnoj Koreji i drugim saveznicima kako bi održala ratne napore u Ukrajini jer troši municiju i gubi opremu na frontu.

Na meti najnovijih sankcija našle su se kompanije "Verus", "Defense Engineering" i "Versor S.R.O.".

Ovo je samo poslednja u nizu odluka o sankcijama iz Vašingtona, koji je uveo brojne mere protiv Moskve i ruskog predsednika Vladimira Putina od početka rata u kojem su poginule desetine hiljada ljudi, a uništeni su mnogi gradovi.

Sjedinjene Države nastavljaju da iskorenjuju nelegalne finansijske mreže koje nastoje da kanališu podršku ruskoj ratnoj mašineriji iz Severne Koreje”, naveo je u saopštenju Brajan Nelson, državni podsekretar za finansije.

Zajedno sa našim saveznicima i partnerima, ostajemo posvećeni razotkrivanju i ometanju trgovine oružjem koja podržava Putinov brutalni rat u Ukrajini”.

XS
SM
MD
LG