Linkovi

Keri: Rakete - destabilizujući faktor


Rakete u bazi sirijske protiv-vazdušne odbrane u Guti, blizu Damaska, pošto su je zauszeli borci Slobodne sirijske armije 31. decembra 2012.
Rakete u bazi sirijske protiv-vazdušne odbrane u Guti, blizu Damaska, pošto su je zauszeli borci Slobodne sirijske armije 31. decembra 2012.

Američki državni sekretar u Rimu ponovio kako se Vašington oduvek protivio snabdevanju sirijskog režima sistemom protiv-vazdušne odbrane.

Sjedinjene Američke Države apeluju na Rusiju da ne prodaje napredni sistem vazdušne odbrane Siriji, za koji zvaničnici tvrde da bi mogao da ugrozi bezbednost Izraela. Američki državni sekretar Džon Keri govorio je o tom pitanju posle dvodnevne posete Moskvi.

Keri je novinarima u Rimu rekao da SAD cene saradnju sa Rusijom u okviru obnovljenih napora da se okonča krvavi rat u Siriji. Međutim - kako je dodao – Vašington se oduvek protivio snabdevanju sirijskog režima raketama.

"Rakete, a posebno A-300, predstavljaju mogući destabilizujući faktor u odnosu na državu Izrael, tako da smo mi kroz istoriju vrlo jasno stavili do znanja da je to nešto što zabrinjava SAD. Ali opet, što je još važnije, mislim da nas ni postizanje te neke relativne ravnoteže, što će svakako biti tema pregovora u Ženevi, ne vodi tamo gde bi trebalo da budemo, pritom ne zaboravljajući da verujemo – kao što sam već rekao – da je to destabilizujući faktor“.

U nedavnom izraelskom izveštaju navodi se da Rusija planira da proda nove, usavršene rakete zemlja vazduh sirijskom režimu, koji učestvuje u dvogodišnjem krvavom građanskom ratu.

Analitičar Mark Gereht, iz Fondacije za odbranu demokratija, kaže da očekuje eskalaciju sukoba u Siriji, uprkos Kerijevim naporima u Rusiji.

"Očekujem eskalaciju. Mislim da će biti mnogo, mnogo gore. I želim samo da dodam da ukoliko Rusi zaista pokušaju da isporuče rakete S-300 i S-400, mislim da možemo sa priličnom sigurnošću da očekujemo da će Izrael ubrzo napasti i to uz američku dozvolu. Mislim da u to nema sumnje. Bez obzira na to pitanje, ne vidim mirno rešenje ovog konflikta. Mislim da ćemo jednostavno imati mnogo, mnogo krvaviji rat".

Neki američki političari, među kojima i senator Robert Menendes, žele da pošalju bolje naoružanje opozicionim snagama u Siriji, kako bi pomogli svrgavanje režima predsednika Bašara al-Asada.

"Mora da dođe do promene kada je reč o tome koja kap preliva čašu. A posle dve godine, verujem da ima onih u opoziciji, pobunjneika koje možemo da proverimo i koje smo pažljivo proverili, kojima možemo da pomognemo u pokušajima da promene nešto. Ukoliko imate monopol na snage iz vazduha i artiljeriju, onda je realnost da neće biti promene na zemlji".

Međutim, analitičar Mark Gereht kaže da prisustvo radikalnih grupa u ovom sukobu otežava dobijanje veće podrške za obimniju angažovanost SAD u Siriji.
XS
SM
MD
LG