Linkovi

Dve važne odluke Vrhovnog suda SAD


Predsedavajući Vrhovnog suda SAD Džon Roberts (Foto: AFP/Jim Watson)

Vrhovi sud SAD je poslednjeg dana rada pred letnju pauzu doneo dve veoma važne odluke, povezane sa predstojećim popisom stanovništva i izborima 2020.

Sudije su najpre odbacile zahtev da se umešaju u način na koji neke savezne države "crtaju" granice unutar svoje teritorije, s ciljem da jedna stranka ima prednost u odnosu na drugu.

U drugom slučaju, sud je blokirao, bar za sada, napore Trampove administracije da u formular za popis stanovništva, koji se obavlja jednom u deset godina i obuhvata sve one koji žive u Americi - bilo legalno, bilo ilegalno - doda pitanje o tome da li osoba koja ga popunjava ima američko državljanstvo.

Obe odluke donete su tesnom većinom 5-4, s tim što se kod pitanja o državljanstvu predsedavajući Vrhovnog suda konzervativni Džon Roberts pridružio liberalnim kolegama, dok je u prvom slučaju, glasao zajedno sa konzervativnim sudijama.

Vrhovi sud je kada je reč o manipulaciji izbornih mapa, pojavi koja je u američkoj politici poznata kao "džerimendering", presudio da je to problem koji treba da reše savezne države.

U slučaju pitanja o državljanstvu, sud je presudio da je objašnjenje administracije, da bi to pitanje trebalo da pomogne u boljem sprovođenju Zakona o pravima birača, bilo "više distrakcija", nego objašenjenje.

Protivnici ideje Trampove administracije smatraju da bi to pitanje odvratilo mnoge koji nemaju državljanstvo od popunjavanja formulara, čime bi imali manju zastupljenost u Kongresu, jer se popis koristi da bi se odredio broj mesta u Predstavničkom domu za svaku od država, ali i rasporedili federalni fondovi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG