Linkovi

Američka podmornica uplovila u kubanski zaliv Gvantanamo, na Kubi i ruski brodovi


Ruska podmornica na nuklearni pogon Kazan uplovljava u luku u Havani (Foto: AFP/Yamil Lage)
Ruska podmornica na nuklearni pogon Kazan uplovljava u luku u Havani (Foto: AFP/Yamil Lage)

Podmornica američke mornarica uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vježbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv nakon vježbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je dio "rutinske lučke posjete" dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu prijetnja po Ameriku.

"To nije iznenađenje. Ranije smo vidjeli te vrste lučkih posjeta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vježbe ne predstavljaju prijetnju po SAD", rekla je u srijedu portparolka Pentagona Sabrina Sing u odgovoru na pitanje o ruskim vježbama.

Međutim, vježbe se održavaju manje od dvije nedelje nakon što je predsjednik Džo Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju da bi zaštitila Harkov, drugi po veličini svoj grad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sugerisao je da bi njegova vojska mogla da odgovori "asimetričnim koracima" drugdje u svijetu.

Sing je naglasila da ne bi iznenadile dodatne ruske aktivnosti oko SAD, u okviru sličnih globalnih vježbi. Vježbe su u međunarodnim vodama, a američki zvaničnici očekuju da će ruski brodovi ostati u regonu tokom ljeta i moguće zaustaviti se i u Venecueli.

Rusija je dugo saveznica Venecuele i Kube, a njeni ratni brodovi i avioni povremeno dolaze na Karibe. Ruski brodovi su povremeno uplovljavali u Havanu od 2008. godine, kada je grupa ruskih brodova ušla u kubanske vode u okviru, kako su saopštili državni mediji, prve takve posjete posle gotovo dvije decenije.

Ruski brod za osmatranje i komunikacije je nenajavljeno uplovio u Havanu 2015. godine, dan prije početka razgovora američkih i kubanskih zvaničnika o obnovi diplomatskih odnosa.

XS
SM
MD
LG