Linkovi

Preminuo Amiri Baraka


Na fotografiji snimljenoj 12. marta 1972. pesnik i socijalni aktivista Amiri Baraka govori na poltičkoj konvenciji u Geriju u Indijani.
Na fotografiji snimljenoj 12. marta 1972. pesnik i socijalni aktivista Amiri Baraka govori na poltičkoj konvenciji u Geriju u Indijani.

Kontroverni pesnik, dramski pisac, esejista i kritičar Amiri Baraka bio je jedan od osnivača pokreta "Crnih umetnika" i jedan od američkih bitnika.

Američki pesnik i aktivista Amiri Baraka, jedan od osnivača pokreta Crnih umetnika 1960-ih i 70-ih, preminuo je u Njuarku, u Nju Džersiju u 80. godini, posle kraće bolesti.

Pojedini književni kritičari svrstali su Baraku uz ikone crnačke kulture kao što su Frederik Daglas i Lengston Hjuz.

Amiri Baraka, pripadnik generacije bitnika, pisao je poeme zasnovane na bluzu, eseje, drame i kritiku. Retko koji pisac ere šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bio je radikalniji i više polarizujući od Barake, čije je pravo ime Everet Liroj Džons, a malo njih je u toj meri doprinelo da se politička debata ere borbe za gradjanska prava proširi na svet umetnosti. Baraka je inspirisao barem jednu generaciju pesnika, dramskih pisaca i muzičara a njegova upotreba usmene tradicije i sirovog uličnog jezika najavila je poeziju repa i hip-hopa. FBI ga se toliko plašio da ga je nazvao "osobom koja će se verovatno izdvojiti kao lider pan-afričkog pokreta u SAD."

Proglašen je za pesnika laureata države Nju Džersi, ali mu je ta titula oduzeta zbog kontroverzne poeme o terorističkim napadima 11. septembra, u kojoj je implicirao da su američki Jevreji unapred znali za napad.

U vreme smrti bio je počasni profesor na univerzitetu Stoni Bruk u Long Ajlendu.
XS
SM
MD
LG