Linkovi

Bajden i Tramp nastoje da pridobiju podršku američkih veterana


ARHIVA - Veterani tokom obeležavanja američkog Dana sećanja u Vašingtonu (Foto: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS)
ARHIVA - Veterani tokom obeležavanja američkog Dana sećanja u Vašingtonu (Foto: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS)

Tokom mandata predsednika Džoa Bajdena američkim veteranima isplaćeno je više od 5,7 milijardi dolara za dodatnu zdravstvenu zaštitu. Međutim, bivši predsednik Donald Tramp tvrdi da su veterani bili u boljem položaju dok je on obavljao funkciju predsednika.

Gotovo 890.000 američkih veterana koji su tokom službovanja bili izloženi toksičnim supstancama imalo je korist od zakona koji je Bajden potpisao 2022. Time je proširio zdravstvenu zaštitu i beneficije za one koji su bili ugroženi, kao i njihove porodice.

Bajden je ukazao da je, na osnovu tog zakona, do sada odobreno milion korisničkih zahteva.

Problemi sa disanjem, kancer, rak mozga, kod ljudi koji pate dugo. Ne treba da dokazujete da je to posledica službovanja – i sada, zahvaljujući ovom zakonu, to ne morate da radite”, rekao je on.

Bajden i Tramp se bore za glasove veterana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Američki predsednik ustvrdio je da je tokom mandata administracije koju predvodi, usvojeno više od 30 dvostranačkih zakona koji podržavaju veterane, njihove staratelje i preživele.

Povećali smo resurse da što više veterana beskućnika pronađe dom, angažovali i obučili stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja, kako bismo pomogli okončanje pošasti u vidu samoubistava veterana”, poručio je Bajden.

Donald Tramp, njegov republikanski rival u predsedničkoj trci, tvrdi da je veteranima bilo bolje tokom njegovog mandata.

U ovoj zemlji 33.000 veterana su beskućnici koji žive veoma loše i to je šteta. Puno smo im pomogli tokom moje četiri godine i od svega toga se odustalo", uverava bivši američki predsednik.

Dodao je da će se to promeniti ako se bude vratio u Belu kuću.

Prvog dana narediću da se Džou Bajdenu ukine ogromno finansiranje za smeštaj i transport ilegalnih stranaca i veliki deo novca preusmeriti za obezbeđivanje skloništa i lekova američkim veteranima – beskućnicima", obećao je Tramp.

Nacionalno udruženje socijalnih radnika pozdravilo je poboljšanje položaja veterana za vreme administracija Bajdena i Trampa. U vreme Trampa, na primer, veteranima su pomoć i nega omogućeni i van nadležnosti federalnog sekretarijata za veterane. Međutim, izazova još ima.

“Neki od njih imaju poteškoća da uđu u sistem, ali i barijere u smislu papirologije i dugog čekanja – usled nedovoljog broja zaposlenih", istakao je Entoni Estrit - predstavnik veteranskog udruženja.

Primetio je i da bi naredni američki predsednik trebalo posebnu pažnju da posveti mentalnom zdravlju veterana – pogotovo imajući u vidu manjak zaposlednih u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG