Linkovi

Marinci poginuli u padu helikoptera u Kaliforniji bili mlađi od 30 godina


Fotografija na kojoj su troje od petoro stradalih marinaca (s leva na desno) Donovan Dejvis, Alek Lengen i Bendžamin Molton (Marine Corps via AP)
Fotografija na kojoj su troje od petoro stradalih marinaca (s leva na desno) Donovan Dejvis, Alek Lengen i Bendžamin Molton (Marine Corps via AP)

Američka vojska objavila je identitet petoro marinaca koji su poginuli kada im se tokom obuke srušio helikopter u zabačenom području istočno od San Dijega, tokom snažne zimske oluje.

Najmlađi je bio Donovan Dejvis star 21 godinu iz Kanzasa, a najstariji 28-godišnji Migel Nava iz Mičigena. Alek Lengen iz Arizone imao je 23 godine.

"Mnogo će nam nedostajati", rekla je njegova majka Kerin za lokalnu televiziju KNSD iz San Dijega.

U padu helikoptera su poginuli i Džek Kejsi star 26 godina iz Nju Hempšira i Bendžamin Molton star 27 godina iz Ajdaha.

Civile vlasti su u srijedu ujutro prvo pronašle olupinu helikoptera "CH-53E Super Stallion", oko osam sati nakon što je prijavljeno da nije na vrijeme sletio u bazu Miramar u Kaliforniji.

Tokom kasnije potrage pronađeni su posmrtni ostaci stradalih marinaca koji su poletjeli iz vazduhoplovne baze u Nevadi, u okviru redovne obuke.

Kancelarija šerifa saopštila je da nije tokom pretrage mogla da koristi svoj helikopter zbog snijega i kiše. Umjesto toga je angažovala terenska vozila.

Protekle godine je zabilježeno više incidenata sa američkim vojnim letjelicama, uključujući i pad helikoptera "Osprej V-22" kod obale Japana krajem novembra. U toj nesreći je poginulo osam pripadnika američkih snaga.

Pet američkih vojnika poginulo je u padu helikoptera u području Mediterana tokom obuke ranije istog mjeseca, dok se još jedan "Osprej" srušio u Australiji u avgustu. U toj nesreći su poginula tri marinca.

Još tri vojnika su poginula, a jedan povrijeđen kada su se dva helikoptera u aprilu sudarila na Aljasci.

XS
SM
MD
LG