Linkovi

Cijene u Americi ponovo porasle u martu


Cijene benzina na pumpi u Ilinoisu (Foto: AP/Nam Y. Huh)
Cijene benzina na pumpi u Ilinoisu (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Potrošačke cijene u Americi u martu su porasle više od očekivanog, u svijetlu skupljeg goriva i stanova. Zbog rasta cijena, dovodi se u pitanje da li će Federalne rezerve (američka centralna banka) početi da smanjuju kamatne stope u junu.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) je prošlog mjesta porastao za 0,4 odsto nakon istog rasta u februaru. saopštio je u srijedu Biro za statistiku pri Sekretarijatu za rad.

Cijene benzina i stanovanja, uključujući kirije, činile su više od polovine rasta indeksa.

U periodu od 12 mjeseci do marta, CPI je porastao za 3,5 odsto. Rast u februaru je bio 3,2 procenta.

Cilj centralne banke je da inflaciju spusti na 2 odsto. Iako je godišnje povećanje potrošačkih cijena znatno manje od vrhunca od 9,1 odsto koji je zabilježen u junu 2022. godine, trend pada inflacije usporio je proteklih mjeseci.

Posle prošlonedeljnog izvještaja o većem rastu broja radnih mjesta u martu nego što se očekivalo, kao i padu stope nezaposlenosti na 3,8 odsto sa 3,9 u februaru, neki ekonomisti prognozirali su da će centralna banka početi da smanjuje kamatnu stopu u julu. Drugi vjeruju da će se to dogoditi u junu, dok neki smatraju da se sužava prostor za rezanje referentne kamatne stope.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel više puta je rekao da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamatne stope sa trenutnih 5,25-5,50 procenata.

Ako se isključe nestabilne cijene hrane i energenata, indeks potrošačkih cijena je porastao za 0,4 odsto prošlog mjeseca, nakon sličnog rasta u februaru i januaru. U periodu od 12 mjeseci zaključno sa martom, taj rast je bio 3,8 odsto, kao i u februaru.

XS
SM
MD
LG