Linkovi

FBI agenti ubili čoveka koji je pretio Bajdenu


Arhiva: Agent FBI-a (FOTO: AP/John Minchillo)
Arhiva: Agent FBI-a (FOTO: AP/John Minchillo)

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) ubili su čoveka optuženog da je pretio predsedniku Amerike Džou Bajdenu, uoči njegovog dolaska u saveznu državu Jutu.

Specijalni agenti su pokušali da uruče nalog Kregu Delijuvu Robertsonu u domu u mestu Provo, južno od Solt Lejk Sitija, kada je došlo do pucnjave oko 6.15 ujutru, navodi se u saopštenju FBI-a.

Robertson je u ponedeljak na društvenim mrežama objavio da je čuo kako Bajden dolazi u Jutu i da planira da obuče kamuflažnu uniformu i "očisti prašinu sa snajperske puške kalibra 24 milimetra".

U objavi je nagovešteno da on zaista poseduje snajper dugog dometa i brojna druga oružja, kao i kamuflažnu opremu, navodi se u sudskim dokumentima.

Robertson je takođe pomenuo „ubistvo predsednika“ i uputio pretnje okružnom tužiocu Menhetna Alvinu Bregu, američkom sekretaru za pravosuđe Meriku Garlandu i državnoj tužiteljki Njujorka Leticiji Džejms.

„Pravo je vreme za jedan ili dva atentata na predsednika. Prvo Džo pa Kamala (potpredsednica SAD)!!!”, tvrde nadležni da je Robertson napisao u objavi na Fejsbuku u septembru 2022. koja je uključena u podneske.
Robertsonov advokat nije odmah naveden u sudskim dokumentima. Nisu odmah objavljeni ni dalji detalji o pucnjavi, koju istražuje FBI.
Bajden se trenutno nalazi na proputovanju na zapadu SAD.
On je sredu bio u Novom Meksiku, gde je govorio u fabrici koja će proizvoditi vetrogenerator. Kasnije tokom dana bi trebalo da odleti u Jutu.
Očekuje se da će u četvrtak posetiti bolnicu za veterane kako bi razgovarao o zakonu kojim se proširuju beneficije za tu grupu stanovništva.
XS
SM
MD
LG