Linkovi

Američkom marincu presadjene obe ruke


Bivši marinac Džon Pek pre dvostruke transplantacije šake (foto: John Peck)
Bivši marinac Džon Pek pre dvostruke transplantacije šake (foto: John Peck)

Američkom marincu koji je izgubio obe ruke u eksploziji u Avganistanu, presađene su obe ruke.

Narednik Džon Pek, koji je povređen 2010. godine, imao je hiruršku operaciju u bolnici Brigam u Bostonu u avgustu, kada su ruke jednog mladića koji je proglašen mrtvim, postale dostupne lekarima.

“Moje naiskrenije saučešće porodici donatora ruku. Neću ni da pokušam da saznam kroz šta prolazite u ovom trenutku ali reći ću vam jedno, smrt vašeg voljenog neće biti uzaludna. Svakoga dana kada pogledam u svoje nove ruke to će me voditi da savladam bol. Nikada neću odustati.”

Hiruršku operaciju, koja je trajala 14 sati izveo je tim od 60 hirurga, medicinskog osoblja i drugih tehničara. Biće potrebno da prođe određeno vreme pre nego što Pek bude mogao da koristi svoje nove ekstremitete, jer je za stvaranje nervnih veza potrebno duže vreme. U međuvremenu, Pek nosi proteze na novim rukama kako bi ih zaštitio. Proći će godinu dana pre nego što povrati osećaj u svojim novim prstima. Sudeći prema podacima Instituta za medicinu Džons Hopkins, broj ljudi širom sveta kojima su presađene ruke je manji od 100.

XS
SM
MD
LG