Linkovi

Napad na Američki univerzitet u Kabulu


Avganistanske bezbednosne snage opkolile su zgradu univerziteta
Avganistanske bezbednosne snage opkolile su zgradu univerziteta

Najmanje jedna osoba je poginula, a 25 povređeno u napadu na Američki univerzitet u avganistanskoj prestonici Kabulu.

Portparol avganistanskog Ministarstva za javno zdravlje rekao je Glasu Amerike da su među povređenima jedan profesor i dve studentkinje. Veruje se da je u zgradi univeziteta i dalje zarobljen veliki broj ljudi. Još nije poznato koliko ima napadača.

Očevici navode da su čuli eksploziju i pucnjavu na kampusu, dok se na snimcima mogu videti oblaci dima. Ministarstvo zdravlja navelo je da je najmanje 14 povređenih poslato u lokalne bolnice.

Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki izjavio je za Glas Amerike da bezbednosne snage pokušavaju da spasu one koji su i dalje nalaze u zgradi Univerziteta.

Novinar Ahmad Muktar rekao je da su on i njegovi prijatelji pobegli, ali da su drugi ostali zarobljeni u zgradi. Portparol Pentagona rekao je za Glas Amerike da manja grupa američkih savetnika pomaže avganistanskim kolegama u rešavanju situacije.

Danski novinar Sune Rasmusen, koji je za Glas Amerike govorio ispred Univerziteta, rekao je da bezbednosne snage i dalje tragaju za napadačem, da je nekoliko ljudi teško povređeno, a da su pojedini izneti iz zgrade.

Takođe je naveo da su pojedini uspeli da pobegnu kroz zid, koji je oštećen u eksploziji. Još niko nije preuzeo odgovornost za napad. Ranije ovog meseca, na tom Univerzitetu su oteti jedan američki profesor i njegov australijski kolega, čija sudbina još nije poznata.

XS
SM
MD
LG