Linkovi

Američki senatori podržali zakonsko pooštravanje sankcija Rusiji


FILE - A sculpture of a double-headed eagle, a national symbol of Russia, is seen in front of a Russian national flag.
FILE - A sculpture of a double-headed eagle, a national symbol of Russia, is seen in front of a Russian national flag.

Grupa američkih senatora složila se u ponedeljak o zakonu kojim se pooštravaju sankcije protiv Rusije, uključujući i odredbu koja zahteva kongresno odobrenje ukoliko Bela kuća ublaži, suspenduje ili ukine sankcije koje su već na snazi.

Dvopartijski sporazum dolazi u formi amandmana na zakon koji je Senat već razmatrao u vezi sa sankcijama Iranu. Očekuje se da će zakon imati snažnu podršku kada bude ponuđen punom Senatu na glasanje, da će proći Predstavnički dom i da će ga potpisati predsednik Donald Tramp.

Izjava republikanskih i demokratskih lidera u Senatovom Komitetu za bankarstvo kaže da amandman "proširuje sankcije protiv vlade Rusije, kao odgovor na kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i Krima, njihove drske sajber napade, mešanje u izbore i nastavak njihove agresije u Siriji".

Mere će pooštriti postojeće sankcije koje ciljaju ruske energetske projekte, dok će uvesti nove sankcje prema onima koji su umešani u ozbiljno kršenje ljudskih prava, isporuke oružja sirijskoj vladi, onima koji su sproveli zlonamerne sajber aktivnosti i koji su imali posla sa ruskom obaveštajnom službom i odbranom.

Predstavnički dom i Senat, kao i specijalni savet koji je oformio Sekretarijat za pravosuđe, istražuju ruske aktivnosti u vezi sa prošlogodišnjim izborima u SAD, kao i potencijalne veze sa Trampovom kampanjom. Obaveštajna zajednica SAD zaključila je u januaru izveštaj da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio uticaj na kapanju sa namerom da naškodi demokratkinji Hilari Klinton i pomogne Trampu da pobedi.

"Ove dodatne sankcije će takođe poslati snažnu i dvopartijsku izjavu u Rusiju i svaku drugu zemlju koja bi možda probala da se umeša u naše izbore, da će biti kažnjeni", rekao je lider demokrata u Senatu, Čak Šumer.

XS
SM
MD
LG