Linkovi

Senat usvojio predlog budžeta


Prvi put u poslednje četiri godine demokrate uspele da odobre meru, koja ipak nema velike šanse da postane zakon

Američki Senat, koji kontrolišu demokrate, usvojio je rano jutros prvi budžetski plan u poslednje četiri godine, koji je Bela kuća pohvalila i nazvala "izbalansiranim", pošto - kako se navodi u saopštenju - "smanjuje nepotrebnu potrošnju, ali i eliminiše poreske olakšice i rupe u poreskom zakonu koje idu u korist najbogatijih Amerikanaca".

Senat je usvojio predlog budžeta sa 50 glasova i 49 protiv, pošto su četiri demokratska senatora glasala zajedno sa svim republikancima u ovom telu, ali ni to nije bilo dovoljno da se spreči usvajanje ove mere, kojom bi trebalo da se prikupi skoro 1.000 milijardi dolara novih poreskih prihoda tokom naredne decenije.

Predstavnici Demokratske stranke u Senatu već neko vreme su na meti kritika zato što nisu uspeli da usvoje budžet još od 2009. godine.

Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, u četvrtak je usvojio svoj predlog budžeta - u kojem nema podizanja poreza, već samo smanjivanja vladine potrošnje, a Bela kuća je poručila da bi taj plan značajno umanjio sredstva za obrazovanje i proizvodni sektor.

Nijedan od dva predloga nema velike šanse da postane zakon, ali oni predstavljaju osnovu za početak pregovora o nactru budžetak, koji bi na kraju predsednik Obama potpisao i pretvorio ga u zakon.
XS
SM
MD
LG