Linkovi

Kako će SAD rešiti problem Severne Koreje?


TV program u Severnoj Koreji koji prikazuje lansiranje interkontinentalne balističke rakete

Na “radaru” glavnih geostrateških problema Trampove administrcije, Severna Koreja zauzima sve važnije mesto. Retorika najviših zvaničnika u Vašingtonu se zaoštrava dok Pjongjang nastavlja da prkosi međunarodnim sankcijama tako što je drugi put izvršio testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Predsednik Tramp se juče sastao sa članovima svog kabineta i prokomentarisao testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Mi ćemo povesti računa o Severnoj Koreji. Sve ćemo mi to srediti.”, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Da li bi to sređivanje moglo da uključi i vojnu intervenciju? Pojašnjenje je dobijeno nekolio sati kasnije na dnevnom brifingu Bele kuće, za novinre.

Kao što smo puno puta rekli do sada, predsedik neće najavljivati svoje odluke, ali sve opcije su na stolu”, kaže Sara Hakabi Sanders portparolka Bele kuće.

Ima previše nerealnih predloga kako rešavati krize i vreme je da se ostave po strani “magična razmišljanja” kaže analitičar Džoel Vit, koji 20 godina povremeno radi za američku vladu na problemu širenja nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

Treba biti dosledan, sesti i videti šta je izvodljivo, a ono što nije izvodljivo, oko čega ne može da se produktivno razgovara, onda treba pribeći drugim strategijama, kao na primer, samozaštiti”, ocenjuje Džoel Vit sa američko-korejskog instituta.

Zvaničnici ove administracije, kažu da je vreme za razgovore isteklo. Sjedinjene Države, za sada, na testiranje balističkih raketa odgovaraju na svoj način, preletanjem američkih bombardera preko Korejskog poluostrva. U međuvremenu se obavljaju pripreme za održavanje američko-južnokorejskih vojnih vežbi, koje će se održati ovog meseca, a koje skoro uvek podstaknu nove pretnje Pjongjanga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG