Linkovi

Brodovi SAD plovili blizu kineskog spruda u Južnom kineskom moru


Arhiva - Kineska bagerska plovila navodno viđena u vodama oko Misčif grebena na Spatri ostrvima u Južnom kineskom moru, 21. maja 2015.
Arhiva - Kineska bagerska plovila navodno viđena u vodama oko Misčif grebena na Spatri ostrvima u Južnom kineskom moru, 21. maja 2015.

Američki bojni brodovi prošli su neposredno pored spruda u Južnom kineskom moru, koji je pod kontrolom Kine, u sklopu misije koja se vidi kao izazov kineskim teritorijalnim pretenzijama u tim nemirnim vodama.

Američki vojni zvaničnici kažu da je razarač naoružan navodećim raketama, Ju-es-es Divej, plovio na udaljenosti od 22 kilometra (12 nautičkih milja) od grebena Misčif na Spratli ostrvima.

Major Džejmi Dejvis, portparol američke vojske, izdao je saopštenje u kome se kaže da Sjedinjene Države nastavljaju svoje operacije sa ciljem očuvanja "slobode navigacije" kroz međunarodne vode.

Dejvis je rekao da američke snage operišu u Južnom kineskom moru na dnevnoj osnovi i da će nastaviti da "lete, plove i operišu gde god to međunarodno pravo dozvoljava".

Operacija u četvrtak prva je te vrste pod predsednikom Donaldom Trampom.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima u četvrtak da je američka patrola podrila mir i stabilnost u Južnom kineskom moru.

Sjedinjene Države i druge nacije kritikovale su Peking zbog projekta izgradnje ostrva u regionu, koji je pozornica jedne od najgušćih brodskih ruta na svetu. Tajvan, Filipini, Vijetnam i druge azijske nacije takođe imaju pretenzije u regionu.

XS
SM
MD
LG