Linkovi

SAD: Prekid vatre u Siriji "važan korak" ka eventualnom miru


Arhiva - Pripadnici Slobodne sirijske armije u DŽarablusu, Sirija, 31. avgusta 2016.
Arhiva - Pripadnici Slobodne sirijske armije u DŽarablusu, Sirija, 31. avgusta 2016.

Savetnik za bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa izjavio je da je prekid vatre, koji bi trebalo da stupi na snagu u jugoistočnoj Siriji, "važan korak" ka eventualnom miru na celoj teritoriji zemlje.

Savetnik za nacionalnu bezbednosti H.R. Mekmaster rekao je u subotu da "u podne po lokalnom vremenu, sutra, zona deeskalacije u jugozapadnoj Siriji počeće da daje efekte".

Mekmaster nazvao je primirije "prioritetom" za Sjedinjene Države i rekao da je Trampova administracija "ohrabrena napretkom napravljenim kako bi se postigao ovaj sporazum".

"Sjedinjene Države ostaju predane poražavanju (Islamske Države), pomažući da se okonča konflikt u Siriji, smanji patnja i da se omogući ljudima da se vrate svojim kućama. Ovaj sporazum je važan korak napred ka tim zajedničkim ciljevima", rekao je.

Odluka da se ustanovi zona prekida vatre proglašena je u petak na samitu Grupe 20 u Hamburgu, u Nemačkoj, i sporazum obuhvata Sjedinjene Države, Rusiju i Jordan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi prekid vatre trebalo da nadgleda ruska vojna policija "u koordinaciji sa Jordancima i Amerikancima".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na konferenciji za novinare u subotu u Hamburgu da je sporazum o prekidu vatre rezultat toga što su SAD promenile stav i postale pragmatičnije po pitanju tamošnje situacije.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da je sporazum "prva naznaka da bi SAD i Rusija mogle da rade zajedno u Siriji".

Ovaj prekid vatre pokriva oblasti Daraa, Sveida i Kuneitra na jugozapadu zemlje, duž granice sa Jordanom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Velikoj Britaniji, saopštia je dan pre početka primirja ta su oblasti koje ono obuhvata relativno mirne, izuzev sporadičnog ispaljivanja artiljerijskih granata koje vrše snage sirijske vlade na dva sela u Dara oblasti.

Nezavisno od toga, Rusija, koja podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada u šest godina dugom građanskom ratu u toj zemlji, bila je u razgovorima sa Turskom i Iranom o četiri "deeskalacione zone" u Siiji. Odluka o konačnom formiranju zona i o tome koje će ih snage nadgledati tek treba da bude finalizirana.

Slični prekidi vatre, dogovoreni između vlade i pobunjeničkih snaga, propadali su u prošlosti.

Zajedno sa Rusijom, i Iran podržava Asada, dok Sjedinjene Države i Turska podržavaju različite pobunjeničke grupe koje se bore protiv Asadove vlade.

Građanski rat u Siriji izbio je 2011. godine kada je Asad napao antivladine demonstrante.

Procenjuje se da je ubijeno više od 310.000 ljudi i da su milioni raseljeni.

XS
SM
MD
LG