Linkovi

Vlada SAD uklanja proizvode ruske kompanije Kasperski


Američki bezbednosni zvaničnici naložili su vladinim agencijama da prestanu da koriste proizvode i usluge ruske kompanije za sajber bezbednost "Kasperski lab".

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da je odluka doneta zbog bezbednosnih rizika proizvoda Kasperski po federalne informacione sisteme i da najviše zabrinjavaju veze između "određenih zvaničnika te kompanije i ruskih obaveštajnih i drugih vladinih agencija". "

"Kompanija mora da sarađuje sa ruskom obaveštajnom službom i to je za nas u vladi neprihvatljivh rizik", saopštio je koordinator Bele kuće za sajber bezbednost Robert Džojs na sajber samitu u Vašingtonu.

Ruska kompanija je više puta demantovala navode da bi pomogla špijunske aktivnosti Rusije. Osnivač Jevgenij Kasperski je u utorak na Tviteru rekao da "uprkos geopolitičkim potresima, kompanija ostaje posvećena američkim mušterijama".

Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts prethodno je rekao da Moskva intenzivira sajber operacije protiv Sjedinjenih Država.

“Rusija je očigledno preuzela agresivniji stav, povećala sajber špijunažu i curenje podataka ukradenih tokom tih operacija", naglasio je Kouts, ali nije otkrio detalje o metama ruskih aktivnosti.

Upozorio je međutim da niz neprijatelja pokušava da utiče na javno mnjenje. “Neprijatelji koriste internet kao prostor u kojem se verodostojnost informacija, ideja ili verovanja potvrđuje ponavljanjem", rekao je američki zvaničnik i dodao da je cilj da se podrije poverenje Amerikanaca u institucije ili da se promoviše nasilje u ime identiteta.

Naglasio je da je američka odbrambena industrija sve češća meta hakera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG