Linkovi

Američka kompanija vraća iračke arheološke iskopine


Tabla sa klinastim pismom iskpana na prostoru današnjeg Iraka
Tabla sa klinastim pismom iskpana na prostoru današnjeg Iraka

Američko federalno tužilaštvo saopštilo je da se lanac prodavnica materijala za kućnu radinost "Hobi Lobi" (Hobby Lobby) pristao da vrati hiljade drevnih predmeta sa Bliskog istoka, pošto ih je ta kompanija ilegalno prokrijumčarila u zemlju.

U građanskoj tužbi, koja je podneta u sredu, tužioci su naveli da je 2010. "Hobi Lobi" platio milion i 600 hiljada dolara za 5.500 tabli sa klinastim pismom, jednim od najranijih sistema pisanja, i za neke druge stvari. Ti predmeti, kao i oni kupljeni godinu kasnije, poslati su u prodajne i korporativne lokacije "Hobi Lobi" u pošiljkama, na kojima je lažno napisano da sadržaj stiže iz Turske i Izraela. Na etiketama za slanje takođe je pisalo da s u paketima nalaze "kremičke i glinene pločice".

Tužioci tvrde da je jedan stručnjak upozorio kompaniju da ukoliko dođu u posed predmeta koji imaju kulturnu vrednost, koji su po svemu sudeći iz Iraka, postoji rizik da su ti predmeti opljačkani iz arheoloških nalazišta.

Pored toga što će vratiti predmete "Hobby Lobby" je pristao da platikaznu u iznosu od tri miliona dolara.

Kompanija se pročula 2014. kada je dobila veoma praćeni slučaj pred Vrhovnim sudom, u vezi sa vladinim pravilom da u okviru zdravstvene zaštite svojih radnika kompanije moraju da ponude pokrivanje sredstava za kontracepciju. "Hobi Lobi" je tvrdio da takvo pravilo nije u skladu sa verskim uverenjima vlasnika kompanije, a sud se složio i doneo odluka da prema zakono o verskim slobodama, kompanija ne može da bude primorana da pruža takvu vrstu pokrivanja za svoje radnike.

XS
SM
MD
LG