Linkovi

ISIS pogubio vodećeg arheologa u Palmiri


Ugledni arheolog Kalid Asad kojeg su pogubili pripadnici Islamske države (arhivski snimak)
Ugledni arheolog Kalid Asad kojeg su pogubili pripadnici Islamske države (arhivski snimak)

Pripadnici ekstremističke Islamske države u Siriji odrubili su glavu bivšem direktoru antikviteta u Palmiri, drevnom gradu poznatom po arheološkom blagu, koje su pobunjenici zaplenili pre 3 meseca.

Aktuelni direktor za antikvitete Palmire, Mamun Abdulkarim rekao je da je njegov 82-ogodišnji prethodnik Kalid Asad ubijen u utorak. On je 50 godina čuvao predmete stare 2.000 godina, koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji prenosi da je Asad ubijen na trgu u Palmiri pred nekoliko desetina ljudi.

Džihadisti Islamske države osvojili su drevnu Palmiru u maju, posle čega su se pojavila strahovanja za umetnička dela, s obzirom da su ekstremisti poznati po tome da ih uništavaju, jer ih smatraju idolopklonstvom.

Palmira za sada nije opljačkana do te mere kao druga istorijska mesta pod upravom Islamske države, ali su u junu džihadisti postavili mine svuda u oblasti pod zaštitom Uneska.

Pre nego što su pripadnici Islamske države preuzeli kontrolu nad Palmirom, Abdulkarim je rekao da je muzej ispražnjen i da su iskopine prebačene na sigurno mesto.

XS
SM
MD
LG