Linkovi

Potomak najugroženija reka


Reka Potomak
Reka Potomak

Duž čitavog toka reke, koja protiče kroz obradiva područja četiri države, zagađenja umanjuju kvalitet vode

Američka ekološka grupa Američke reke proglasila je reku Potomak, koja protiče kroz Vašington, najugroženijom rekom u Sjedinjenim Državama. Pomenuta organizacija kaže da zagađivanje Potomaka smanjuje kvalitet vode i ugrožava biljni i životinjski svet, a da će situacija biti još gora ako Kongres bude ublažio zakone koji štite vodene resurse.

Pored toga što ulepšava grad i što služi za rekreativne aktivnosti, reka Potomak je i izvor pijaće vode za pet miliona ljudi. Pre nego što stigne do Vašingtona Potomak teče kroz obradiva područja četiri države, a uliva se u zaliv Česapik, najveći u zemlji.
Međutim duž čitavog toka, zagađenja umanjuju kvalitet vode, kaže predsednik organizacije Američke reke, Bob Irvin.

„Protiče kraj farmi sa kojih se slivaju pesticidi i stočne fekalije. Dok protiče kroz urbana područja Vašingtona u nju se sliva kišnica sa ulica, a kada su kiše jake čak i neprerađena kanalizaciona voda“, kaže Irvin.

Sve što se sliva u reku zabrinjava Dona Beša, šefa Centra za ekološke studije na Univerzitetu države Merilend, koji kaže da to stvara mrtve zone u kojima biljke i životinje ne mogu da opstanu.

„Svetlo ne može da prodre u nju, a nivo kiseonika je ponekad pada na najniži nivo“, kaže Beš.

On kaže da se to slivanje hranljivih materija pre svega mora staviti pod kontrolu.

„To su dobre stvari, koje pomažu život u vodi, ali ih ima previše pa stvaraju mnoge negativne probleme u reci“, kaže Beš.

Elektrana na ugalj uskoro će biti zatvorena ali do tada ispuštaće industrijsku vodu u reku i menjati njen sastav, kaže Vit Overstrit, iz ekološke grupe Potomak riverkipers.

„Ispuštaju toplu vodu natrag u reku koja prirodno tu ne bi bila, što stvara probleme za vodena bića“, kaže Overstrit.

Naučnici su otkrili da hemikalije uzrokuju pojavu riba nedefinisanog pola, koje imaju i muške i ženske polne organe. Ali instruktor pecanja Stiv Čakonas smatra da se stanje reke popravilo u odnosu na ranije godine.

„Riba je vrlo aktivna. Ljudi su najzad počeli da čiste za sobom“, kaže Čakonas.

Grupa Američke reke ipak upozorava da bi Potomak i druge reke mogle da nazaduju ako se ublaži Zakon o čistoj vodi, donet 1972. godine. Bob Irvin kaže da je to sasvim moguće.

„Članovi Kongresa iz raznih delova zemlje, koji zastupaju interese krupnih farmera i industrije, pokušavaju da oslabe taj zakon, pokušavaju da zabrane federalnoj vladi da štiti, na primer, izvore reka i močvare i da je spreče da reguliše upotrebu pesticida na farmama“, kaže Bob Irvin.

Grupe koje se bore za zaštitu izvora vode pozivaju Kongres da odbaci sve zakonske predloge koji bi potkopali te životno važne propise.
XS
SM
MD
LG