Linkovi

Počeo Ramazan u Americi


Kao i u drugim delovima sveta, preko milion muslimana u Sjedinjenim Državama danas počeli post povodom svetog meseca Ramazana.

Muslimanski sveti mesec Ramazan u Sjedinjenim Državam počinje u sredu, a kako muslimani širom sveta poste tokom 4 nedelje ovog najvažnijeg meseca islamske vere, tako su i muslimani u Sjedinjenim Državama počeli pripreme za Ramazan.

Vlasnici samoposluga u predgrađima Vašingtona nabavili su hranu sa halal sertifikatom za prodaju kako bi odgovorili na ogromnu potražnju pred početak Ramazana. Za muslimane, to je vrlo važan deo godine.

“To je mesec mira. Mesec milosrđa i to mi daje energiju”, kaže kupac, Madgi Mahmud.

Sjedinjene Države su postale dom za nekoliko miliona muslimana, od kojih mnogi poste baš kao i muslimani u drugim delovima sveta.

“Po mom mišljenju tu nema razlike. Postoji jedno pravilo: Ramazan je Ramazan. Možda postoji vremenska razliku, jer u našoj zemlji noć traje 12 sati i dan traje 12 sati. Ovde ćemo morati malo duže da postimo. To je jedina razlika koju vidim”, kaže drugi kupac.

Muslimani poste tokom dana, a tokom noći im je dozvoljeno da jedu i piju. Mnogi vole hranu koja je pripremljena specijalno za Ramazan. I dok ovi kupci pokušavaju da pokupuju namirnice pre početka svetog meseca, vlasnik prodavnice se trudi da u ponudi ima svega što oni traže.

“Tokom meseca Ramazana, muslimani uglavnom jedu urme, sve vrste mesa, halal meso, začine i voće. Već sam nabavio sve za Ramazan”, objašnjava Asadula Jusufzai iz avganistanske samoposluge.

“Ostanemo jedan ili dva sata duže tokom Ramazana kako bi svi stigli da obave kupovinu”, ističe Jusufzai.

Na kraju Ramazana, na obilnoj gozbi okuplja se porodica što je posebno interesantno za decu.

“Uzbuđena sam jer moja porodica dolazi iz Maroka i posle Ramazana dolazi kurban i zbog toga sam najviše uzbuđena", kaže mlada Ariš, američka muslimanka.

To je uglavnom osećaj koji dele svi muslimani širom Sjedinjenih Država dok proslavljaju najsvetiji mesec Ramazan.
XS
SM
MD
LG