Linkovi

Kongres SAD: Na redu modernizacija energetskog sektora


Naftna platforma u Meskičkom zalivu
Naftna platforma u Meskičkom zalivu

Dok Vašington i okolna područja pokušavaju da se iskopaju iz ovogodišnje prve snežne oluje, ove nedelje u Senatu će se povećati temperatura jer se razmatra sveobuhvatni zakonski predlog o reformi i modernizaciji američkog energetskog sektora.

Posle ukidanja zabrane na prodaju američke nafte, zakonodavci u SAD razmatraju propise o olakšanju prodaje američkog zemnog gasa i eksploataciji strateških minerala.

Predsednica senatskog energetskog odbora, Lisa Murkovski, pozdravlja dvostaranački zakonski predlog.

"Pomoći će Amerikancima da proizvedu više energije i da manje plate za nju. Saglasili smo se da povećamo izvoz tečnog zemnog gasa, da bismo poboljšali privredu i bezbednost naših saveznika. Složili smo se da povećamo broj hidro i termoelektrana i svih čistih i obnovljivih energetskih izvora", rekla je republikanska senatorka Murkovski.

Namera je da se zadovolje branioci industrije fosilnih goriva.

"Vodimo globalnu bitku da bismo rešili ko u budućnosti na svetskom nivou treba da proizvodi naftu i gas: OPEK, Rusija, Venecuela, ili mi", istakao je republikanski senator Džon Hoven.

Istovremeno, zakonski predlog ima za cilj da pridobije podršku zakonodavaca koji brinu o klimatskim promenama.

"Prošla godina je bila najtoplija ikada zabeležena na našoj planeti. To je činjenica, a ne anomalija", istakao je Šeldon Vajthaus, demokratrski senator.

Američki predsednik Barak Obama međutim podseća:

"Smanjili smo uvoz strane nafte za skoro 60 odsto, kao i emisije ugljen-dioksida – i to više od bilo koje druge zemlje na svet. Benzin plaćamo manje od dva dolara za galon."

Pošto je obećao da će se Sjedinjene Države pridržavati značajnog svetskog sporazuma o klimatskim promenama, Obama želi da uputi Ameriku na budući smer čiste energije.

"Otvorićemo nova radna mesta, uštedećemo novac, očuvaćemo planetu, to je budućnost koju zalužuju naša deca i unuci. I to možemo da postignemo", rekao je Obama.

"Predsednik Obama zaboravlja na dobre poteze u američkom Kongresu, dok saam pokušava da usmerava američku energetsku politiku. Nizom svojih zahtevnih zakonskih predloga, od kojih mnogi tek stupaju na snagu, on ugrožava pristupačnost i pouzdanost naše energije", rekla je senatorka Murkovski.

Imajući u vidu sukobljene interese i poglede na budućnost američkog energetskog sektora, tek treba da se vidi da li će zakonski predlog biti usvojen u podeljenom Kongresu, da bi ga predsednik Obama potpisao.

XS
SM
MD
LG