Linkovi

Tramp hvali Meksiko, ali šalje nacionalnu gardu


Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp pozdravio je u četvrtak meksički pravni sistem zbog razbijanja karavana sa migrantima iz Centralne Amerike, koji se kreće kroz Meksiko ka SAD, i istovremeno pohvalio svoju administraciju zbog, kako je naveo, dramatičnog pada broja imigranata koji prelaze jugozapadnu granicu.

"Karavan je uglavnom razbijen zahvaljujući imigracionim zakonima Meksika i njihove spremnosti da ih primene da se ne bi napravila velika scena na našoj granici. Zbog poteza Trampove administracije, broj prelazaka granice je na najnižem nivou u poslednjih 46 godina, koji je međutim i dalje neprihvatljiv. Zaustavite drogu", tvitovao je Tramp.

Migranti iz Centralne Amerike prolaze kroz Meksiko
Migranti iz Centralne Amerike prolaze kroz Meksiko

Meksički zvaničnici saopštili su da je karavan počeo da se razilazi, ali da su pojedini migranti saopštili da će nastaviti put.

Zvaničnici Bele kuće u sredu su predstavili plan za slanje pripadnika nacionalne garde na američku granicu sa Meksikom, u okviru napora predsednika Donalda Trampa da reši, kako smatra, sve veći problem ilegalne imigracije.

Međutim, još nije poznato koliko će vojnika biti poslato, kada i šta će im biti obaveze.

Za vojnike u aktivnoj službi postoje ograničenja kada je reč o primeni domaćih zakona, što obuhvata i privođenje ilegalnih imigranata. Međutim, američki predsednici su i ranije angažovali pripadnike nacionalne garde na granici, da bi pomogli u nadzoru i pružili drugu vrstu podrške.

Visoki zvaničnik Trampove administracije odbio je da kaže da li će pripadnici garde biti naoružani, navodeći da se ti detalji i dalje razrađuju. Tramp je u sredu potpisao deklaraciju o njihovom, što moraju da odobre i savezne države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG