Linkovi

Ambasadorka Su Kej Braun i njeno nasljeđe jačanja odnosa SAD i Crne Gore


Bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun (Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori)
Bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun (Foto: Ambasada SAD u Crnoj Gori)

Američka ambasada u Podgorici potvrdila je u srijedu objavom in memoriama da je bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun preminula ove sedmice.

Iz ambasada SAD navode da je ambasadorka Braun tokom svog mandata od 2011. do 2015. godine dala značajan doprinos reformama vojske i vladavine prava “snažno podržavajući Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija i postavljajući temelj za pristupanje Crne Gore NATO-u”.

“Ona je imala ključnu ulogu u jačanju veza naših naroda, uključujući osnivanje Američke čitaonice na Cetinju i podršku crnogorskim medijima i civilnom društvu. Bila je duboko posvećena dobrobiti građana Crne Gore, koordinišući američku pomoć nakon elementarnih nepogoda u Crnoj Gori", navela je ambasada na svom sajtu.

U in memoriamu podsjećaju da je "za svoj neprocjenjivi doprinos unaprjeđenju bilateralnih odnosa ambasadorka Braun odlikovana Ordenom crnogorske zastave drugog stepena".

"Njeno nasljeđe predanosti diplomatskoj službi nastavlja sve nas da inspiriše. U znak poštovanja prema njenom neumornom radu i nepokolebljivoj posvećenosti, dijelimo nekoliko fotografija koje bilježe njen značajan doprinos snažnim vezama Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore. Građani mogu doći u Ambasadu 23. i 24. maja tokom radnog vremena da se upišu u knjigu žalosti koja će biti dostavljena porodici ambasadorke Braun", piše u objavi ambasade.

Sju Kej Braun je na poziciji ambasadorke SAD u Crnoj Gori bila u mandatu predsjednika Baraka Obame, od 2011. do 2015. Ona je bila drugi ambasador SAD u Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti 2006. godine. Njen prethodnik je bio Roderik Mur.

Sju Kej Braun rođena je 1948. godine u Hjustonu, u Teksasu, a pored Crne Gore, tokom diplomatske karijere bila je i u službi u Gani.

XS
SM
MD
LG