Linkovi

Ambasador Godfri: Vučićeva poseta SAD vrlo značajna


Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)
Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Američki ambašador u Srbiji Entoni Godfri ocenio je posetu predsednika Aleksandra Vučića Vašingotnu kao veoma važnu, te mu se zahvalio na onome što radi na procesu stabilizacije i prosperiteta u regionu.

"Poseta predsednika Vučića Stejt departmentu i Pentagonu vrlo je značajna. Prvi put se srpska zastava vijorila u tim institucijama nakon dužeg vremena", rekao je Godfri na konferenciji "Savezništvo SAD sa Jugoslavijom - Srbijom: Hladni rat, pozitivni aspekti američko-srpske saradnje kroz istoriju".

"Cilj nam je da Srbija postane članica EU i da se priključi zapadnoj zajednici", naglasio je Godfri.

Takođe, naglasio je da je cilj američke ambasade, kao i američke administracije da dođe do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, te da se postigne stabilizacija i prosperitet regiona.

Američki ambasador je naglasio da je partnerstvo i prijateljstvo Srbije duže od jednog veka i tim povodom kao jedan od važnih i pozitivnih primera savezništva dve zemlje podsetio je na misiju Halijard tokom Drugog svetskog rata kada su srpske porodice spasile veliki broj američkih pilota.

Godfri je izjavio i da ceni to što je Srbija pokazala transparentnost prema Ambasadi i direktoru američke radne grupe za kontrolu naoružanja Tomasu Zarzecki po pitanju nabavke naoružanja.

Ali, kako je naveo, to ne znači da SAD ne prate budno sve transakcije koje se odvijaju u ovoj oblasti i da Kongres nije zabrinut zbog te teme.

"Zakon koji reguliše tu oblast, odnosno sankcije, veoma je komplikovan i Zarzecki je pokušao da objasni sve detalje na tu temu. Nastavljamo da pratimo, ali smo veoma zahvalni na transparentnosti druge strane", zaključio je Godfri.

Zarzecki je pre nekoliko meseci boravio u Beogradu po ovim pitanjima i otišao zadovoljan, kako je ocenio ministar spolnih poslova Ivica Dačić.

Kako je ocenio Dačić, unapređenje odnosa sa SAD predstavlja jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije, i dodao da trenutno odnosi dve zemlje, uprkos realnim izazovima, beleže pozitivnu dinamiku.

Dačić je naveo i da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog između dve zemlje na svim nivoima i u brojnim oblastima.

XS
SM
MD
LG