Linkovi

Alternativna medicina sve prisutnija


U Sjedinjenim Državama, sve više pacijenata okreće se alternativnoj i komplementarnoj medicini kao delu svoje zdravstvene zaštite. Istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravlje kažu da je skoro 40 odsto odraslih koristilo neku vrstu terapije koja se ne izučava na medicinskim fakultetima. Ali, više od 40 američkih univerziteta, uključujući Stenford, univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu, Djuk i univerzitet "Džordž Vašington" imaju centre za takozvanu integrativnu medicinu.

Džin Ejers nije pacijent. Ona pohadja časove na univerzitetu "Džordž Vašington" kako bi postala pomoćnik lekara opšte prakse i uzima fakultativne i kurs iz integrativne medicine. Učešće u tretmanima se preporučuje.

"Tokom dosadašnje obuke u većini slučajeva proučavamo simptome pacijenta i zatim iznosimo različite dijagnoze. Ovde se usmeravamo na simptome kao indikatore životnog stila i pokazatelje većih pitanja“, kaže Ejers.

Centar za integrativnu medicinu na univerzitetu "Džordž Vašington" osnovao je 1998. godine doktor Džon Pen koji je radio kao ginekolog i akušer više od 25 godina. On kaže da centar ima 6 hiljada pacijenata godišnje i da je većina njih ranije isprobala konvencionalnu medicinu.

"Pacijenti su odlazili u bolnicu Džons Hopkins ili na Mejo kliniku. Tamo im nisu rešili problem. Rekli su im da ništa ne može da se uradi, da treba da žive sa tim i oni se obraćaju našem centru kao poslednjoj nadi“, objšanjava dr Pen.

Pacijenti kao što je Ana Sterud. Posle dvogodišnje bitke sa rakom grlića materice, uključujući hirurušku operaciju, hemoterapiju i kliničko ispitivanje, ona je odlučila da proba infuziju vitamina Ce.

"Podržavam naučno dokazane tretmane, ali kada osetite da vaše vreme počinje da ističe, odlučite da se prepustite alternativnoj medicini i to sam i učinila“, priča Ana Sterud.

Uz sve više Amerikanaca koji su se okrenuli alternativnoj medicini, 1998. godine, američka vlada osnovala je Nacionalni centar za komplementarnu i alternativnu medicinu kao deo Nacionalnih instituta za zdravlje. Doktorka Džozefin Brigs je direktorka centra.

"Naš posao ovde u Nacionalnim institutima za zdravlje je povezivanje nauke sa tim veoma interesantnim pristupima“, kaže Brigs.

Radi se o pristupima za koje se smatra da su izvan uobičajene medicine, kao što su upotreba vitaminskih i drugih dodataka, meditacija i joga, kiropraksa, akupunktura, reiki ili terapeutski dodir i masaža. Istraživanje Nacionalnih instituta za zdravlje iz 2007. godine pokazalo je da je 40 odsto Amerikanaca koristilo jedan od tih pristupa, najčešće za ublažavanje bolova.

"Mislim da je velika zainteresovanost Amerikanaca za takve pristupe dobar razlog da oni budu proučavani. Radimo sve što je u našoj moći kako bismo pružili pouzdane informacije na našem veb sajtu o tim metodama. Materijal pažljivo razmatraju našše kolege i drugi stručnjaci“, priča direktorka centra, Džozefin Brigs.

Testiranje nekih od alternativnih terapija može da bude veoma komplikovano. Naučnici i dalje nisu sigurni kako deluje akupunktura.

"Možda se radi o direktnoj stimulaciji nervnog sistema koja menja način na koji osećamo bol i naši istraživači to proučavaju. Ali deo toga moglo bi da bude i očekivanje i uveravanje terapeuta, efekat rituala. Neki to nazivaju placebo efektom. Ali ako to pomaže, dobro je da znamo za to“, objašnjava Brigs.

Doktorka Diedri Orser je lekar naturopata i bavi se kineskom medicinom u Centru za integrativnu medicinu. Ona ponekad koristi akupunkturu za svoje pacijente.

"Trudim se da je koristim u kombinaciji sa zapadnim modelom, dakle da kombinujem naturopatski i konvencionalni pristup i da time ponudim novu perspekivu i način lečenja“, kaže dr Orser.

Upravo to i jeste filozofija integrativne medicine – da se tradicionalni, zapadni model dopuni drugim pristupima lečenju.

"Za mene je veoma važno da se koriste zajedno, zato što ja verujem u naučno potvrdjene metode“, kaže pacijentkinja Ana Sterud.

Ona je ohrabrena time što ju je njen lekar zamolio da prenese informacije o svom iskustvu u Centru za integrativnu medicinu.

XS
SM
MD
LG