Linkovi

Izložba broševa Medlin Olbrajt


Izložba broševa Medlin Olbrajt
Izložba broševa Medlin Olbrajt

U instituciji Smitsonijan u Vašingtonu nedavno je otvorena izložba broševa nekadašnje državne sekretarke, Medlin Olbrajt. Kako je rekla direktorka izložbi u Smitsonijanu, Elen Dorn, Medlin Olbrajt počela je da skuplja broševe od mladih godina, ali je tek za vreme državne službe počela njima da upućuje stavove, mišljenja i komentare pojedinim državnicima i svetu.

Izložbom se ukazuje na izražajne mogućnosti nakita i jedinstveni jezik dragulja.

"Postavka je prvenstveno pripremljena za Muzej umetnosti i dizajna u Njujorku, a onda je prebačena ovde. Medlin Olbrajt je celo vreme bila uključena u pripremu i otvaranje izložbe, kako u Njujorku, tako i ovde. Pošto izložba nastavlja put po Americi, prva žena - državna sekretarka u istoriji Sjedinjenih Država, biće i dalje angažovana u tom procesu, jer želi da se što veći ljudi broj upozna sa njenim tajnama diplomatije“, navodi Dorn.

Ona dodaje da bi Smitsonijen želeo da produži gostovanje izložbe u Vašingtonu, ali je već sve pripremljeno za otvaranje u Indijanapolisu. A svakog dana se javljaju novi muzeji i galerije sa željom da pripreme postavku i izlože više od dve stotine broševa koje je sekretarka Olbrajt nosila prilikom različitih sastanaka, razgovora i konferencija.

Broševi Medlin Olbrajt - lično diplomatsko oružje
Broševi Medlin Olbrajt - lično diplomatsko oružje

Neke broševe je nosila iz političkih, a neke iz ličnih razloga. Iz političkih razloga, najpoznatiji je primer broša u obliku zmije. Posle prvog sastanka sa Sadamom Huseinom, čula je da je izjavio da je slična opasnoj zmiji. Na drugom sastanku sa njim, Medlin Olbrajt je zakačila broš u obliku zmije. Verujem da taj primer postavlja osnovu celoj zbirci njenih broševa.

A iz privatnih razloga, najviše je volela broševe koje su joj poklonile ćerke, kada su bile male. Ima broš u obliku srca koje su ćerke same izradile. Među broševima ima skupocenih primera, ali i sasvim jeftinih. Njoj je bilo važno da uputi poruku, izrazi stav ili mišljenje svakim brošem koji stavi na odeću“, priča direktorka izložbe, Elen Dorn.

Jednom prilikom je rekla da joj je nakit predstavljao lično diplomatsko oružje. Pošto je Medlin Olbrajt nazvala svoju knjigu - "PROTUMAČITE PORUKU MOJIH BROŠEVA" - i izložba je dobila isto ime. Knjigom i izložbom se iznose priče vezane za broševe, kao i njihov istorijski i umetnički značaj.

Holandski umetnik, Hajs Baker, napravio je za nju broš u obliku glave kipa Pobede, sa dva časovnika od kojih je jedan postavljen naopako da bi i ona i zvanica mogli da vide kada je vreme za okončanje sastanka. Prilikom govora o stanju u Bosni i Hercegovini, sekretarka je stavila broš u obliku ljiljana. A za razgovor sa srpskim episkopom, Artemijem, izabrala je komplikovani broš, valjda zbog tamošnje složene situacije.

I danas, nekadašnja sekretarka nastavlja da upućuje poruke svojim broševima. Neki smatraju da je to jedinstveni način za iznošenje ubojitog stava bez prolivanja krvi.


XS
SM
MD
LG