Linkovi

Nemiri u Alžiru, protesti u Tunisu


Demonstranti i policija na ulicama Alžira
Demonstranti i policija na ulicama Alžira

Demonstranti i policija sukobili su se u prestonici Alžira, pošto su priostalice opozicije pokušale da održe protest uprkos tome što ga je vlada zabranila.

Prema tvrdnjama lidera opozicije najmanje 42 osobe su povređene i prebačene u bolnicu, dok drđžavna novinska agencija APS javlja da je među povređenima sedam policajaca, od kojih dvojica teže.

Kao i u susednom Tunisu, opozicija protestuje zbog rastuće nezaposlenosti i visokih cena hrane, a neki od demonstranata čak su mahali i zastavama Tunisa, zahtevajući demokratske reforme.

U međuvremenu, stotine Tunižana okupile su se danas u glavnom gradu, da izraze protest zbog nove vlade nacionalnog jedinstva, dok je premijer Mohamed Ganuči obećao da će održati prve demokratske izbore u zemlji od dobijanja nezavisnosti od Francuske još 1956. godine.

Policija se pridružila demonstrantima u Tunisu
Policija se pridružila demonstrantima u Tunisu

Demonstrantima su se pridružile desetine pripadnika ozloglašene policije, koja se krivi za krvoproliće na prošlomesečnim protestima.

U Tunisu je danas inače drugi dan žalosti za žrtvama nedavnih nemira, koji su doveli do svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg predsednika Zin El Abidina Ben Alija. Demonstranti zahtevaju ostavke svih vladinih zvaničnika povezanih sa bivšim predsednikom, ajedan od njih je i premijer Ganuči, koji je juče najavio da će prestati da se bavi politikom kada bude uspostavljena nova vlada. Ganuči međutim nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Bivši predsednik Ben Ali napustio je zemlju prošle nedelje posle višenedeljenih uličnih nemira, u kojima je prema podacima vlade stradalo 78 osoba, dok zvaničnici Ujedinjenih nacija tvrde da bi bilans žrtvava mogao da bude i do stotinu.

XS
SM
MD
LG