Linkovi

Albanski premijer tražio od Trampa pomoć za saniranje posledica zemljotresa


Stručnjaci iz EU i SAD na terenu rade na proceni štete koju je načinio zemljotres
Stručnjaci iz EU i SAD na terenu rade na proceni štete koju je načinio zemljotres

Albanski premijer Edi Rama zatražio je od međunarodne zajednice finansijsku i stručnu pomoć posle zemljotresa u kojem je stradala najmanje 51 osoba.

Rama je na sastanku svog kabineta rekao da je "jednostavno nemoguće da Albanija sanira posledice štete sama" i da će zemlji, uprkos rebalansu budžeta, biti potrebna međunarodna pomoć.

Premijer Albanije je pomoć tražio i od američkog predsednika Donalda Trampa.

Ostavka gradonačelnice Drača

Gradonačelnica Drača Valbona Sako podnela je ostavku pošto je javnost burno reagovala na njenu izjavu da je "srećna što je u zemljotresu stradalo samo 50 ljudi".

Sako je rekla da je povredila takva reakcija javnosti i da je tu izjavu dala "pod stresom koji je poptuno iscrpeo".

U Albaniji je u subotu obustavljena potraga za preživelima. Među 51 žrtvom je i sedmoro dece.

U zemljotresu jačine 6,4 stepena Rihterove skale, u Draču su stradale 24 osobe, dok je u malom mestu Tumane poginulo 26 ljudi. Jedna osoba stradala je u mestu Kurbin.

Povređeno je 900 ljudi, dok je pet hiljada ostalo bez krova nad glavom. Uništeno je 1200 domova.

Iako je najjači zemljotres pratilo nekoliko stotina naknadnih potresa, stručnjaci upozoravaju da je moguće da ih bude još, ali da će biti slabiji.

Vanredno stanje u Draču i Tumaneu produženo je na 30 dana, a nedavno je tom odlukom obuhvaćen i grad Lac koji je pretrpeo veliku štetu od zemljotresa.

Ovo je najjači zemljotres u Albaniji u poslednjih 30 godina. Pre dva meseca, ovu zemlju je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni, kada je oštećeno oko 500 kuća.

Zemljotresi koji su pogodili Albaniju osetili su se i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Italiji.

XS
SM
MD
LG