Linkovi

Albanija usvojila kontroverzne zakone protiv kleveta


Arhiva - Albanski pemijer Edi Rama govori tokom konferencije za štampu u Tirani, Albanija, 18. oktobra 2019
Arhiva - Albanski pemijer Edi Rama govori tokom konferencije za štampu u Tirani, Albanija, 18. oktobra 2019

Parlament Albanije usvojio je u sredu kontroverzni set zakona koji je predložila vlada, a za koje kritičari tvrde da glavnom regulatornom telu u državi daju previše moći.

Glasanje je usledilo odmah nakon što su u poslednjem trenutku uvedene promene kako bi se ublažila zabrinutost novinara koji tvrde da je novi zakon osmišljen tako da ograniči slobodu govora i medija.

Desetine novinara i grupa civilnog društva protestovalo je ispred parlamenta, dok su poslanici nastavljali raspravu o predlozima zakona koji su deo takozvanog paketa zakona protiv klevetanja, koji dramatično proširuje ulogu Agencije za audio-vizualne medije (AMA).

Prema novim zaonima, AMA može da formira administrativno telo koje će imati ovlašćenje da kažnjava i zatvara domaće i strane onlajn medije, bez odluke suda.

"Da li svi grešimo?"

Ispred zgrade skupštine u kojoj većinu ima Socijalistička partija premijera Edija Rame, lokalni novinari okupili su se kako bi se usprotivili onome što su nazvali novim režimom cenzure.

"Da li svi mi grešimo? Mislim da smo mi u redu i da samo jednostvno ne želimo da premijer bude glavni urednik", rekla je Mimoza Koćiju iz Asocijacije profesionalnih novinara.

Koćiju je rekla za Albanski servis Glasa Amerike da su svi tu pristuni novinari ujedinjeni u protivljenu novim zakonima.

Aleksander Ćipa, predsednik Unije albanskih novinara, rekao je da preloženi zakoni uvode agenciju za cenzuru.

Ne samo da novi zakoni cenzurišu izveštavanje o kriminalu, ucenama i korupciji, kaže Klodiana Lala, istraživačka novinarka iz Tirane, već će oni važiti izvan albanskog pravsudnog sistema.

"Kazne će primenjivati institucija koja nije deo pravosudnog sistema, već umesto toga političko-administrativno telo", rekla je ona.

Novinari mete grube retorike

A u parlamentu, premijer Edi Rama, poznat po svojoj oštroj retorici spram novinara, uzvratio je na kritike rekavši da je novi zakon u skladu sa međunarodnim standardima po pitanju zaštite građana, vladinih službenika i zakonodavaca od lažnog izveštavanja.

"Usvojićemo ga zato što je to ispravno, kako bismo garantovali slobodu svakom pojedincu da se brani od onih koji klevetaju", rekao je Rama. "U isto vreme, nikad nećemo kršiti slobodu onoga ko želi da informiše", kazao je on.

Međunarodne medijske organizacije izrazile su zabrinutost zbog paketa zakona zato što nisu u skladu sa međunarodnim standardima.

Evropska komisija poziva na izmene

U utorak, portparol Evropske komisije zahtevao je od albanskih vlasti da unesu izmene u predlog zakona kojim bi se obezbedilo usklađivanje sa evropskim standardima po pitanju slobode izražavanja.

"U predlogu zakona nije uvršćeno nekoliko sugestija koje su izneli međunarodni činioci i to i dalje izaziva zabrinutost", rekao je portparol Glasu Amerike u utorak. "Važno je da sve te preporuke - koje je danas iznela komsearka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović - budu uzete u obzir pre konačnog usvajanja zakona".

Rama je u utorak tvitovao link kako bi dokumentovao dalje promene u predloženom zakonskom tekstu, koji je pretrpeo više izmena otkako je predstavljen javnosti pre godinu dana.

"Predlog će biti na dnevnom redu sutra (u sredu) kako bi bio usvojen, nakon zajedničkih napora dugih gotovo godinu dana sa OEBS-om i nakon što je 100 odsto usklađen sa ekspertima kancelarije (OEBS-a za medijske slobode), pod vođstvom Arlema Dezira (OEBS-ovom predstavnika za slobodu medija)."

Predložene izmene zakona

Arlem Dezir je kritikovao više članova predloženog zakona, ali nakon Raminog tvita, objavio je svoju seriju predloženih izmena, rekavši da je njegova kancelarija radila sa Ramom kako bi u poslednjem trenutku unela izmene u tekst zakona.

On je takođe rekao da njegova kancelarija budno motri na dodatke na zakon "koji ne smeju, ni na koji način, da ograniče slobodu izražavanja i slobodu medija".

"AMA bi treblao da promenjuje zakon u zaista nezavisnom maniru", dodao je.

Albanija će preuzeti rotirajuće predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u januaru. Bob Hend, viši savetnik u Helsinškoj komisiji, koja je partnerska organizacija OEBS-a u Sjedinjenim Državama, rekao je za Glas Amerike da će novi zakon komprpomitovani novu međunarodnu lidersku ulogu Albanije.

"Moja glavna zabrinutost je po pitanju toga koliko bi to moglo da bude potencijalno problematično u Albaniji da imaju ovakve zakone. Ali, takođe će učiniti malo komplikovanim za Albaniju da zagovara veću slobodu izražavanja u zemljama OEBS-a, kad su u Albaniji restrikcije mnogo veće", rekao je on.

Otvoreno pismo premijeru

Ove jeseni, Evropska federacija novinara objavila je otvoreno pismo Rami objašnjavajući da će usvajanje paketa protiv kleveta označiti "preokret ka najgoroj klimi u slobodi medija u Albaniji" i da će prekršiti demokratske smernice Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju promoviše OEBS.

Zakoni su usvojeni u sredu sa 82 glasa za i 13 protiv, dok je pet bilo uzdržano. Jedan od uzdržanih je i Ditmir Bušati iz Ramine partije, koji je čelnik albanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Na saslšanju pred Helsinškom komisijom prošle nedelje pred nastupajuće albansko predsedavanje, Bušati je izrazio nadu da će racionalo rešenje preovladati. Njegovo glasanje u sredu pokazuje da je smatrao da promene usvojene u poslednjem trenutku nisu dovoljne.

Prema novom zakonu, AMA može da određuje velike novčane kazne protiv medija koji su optuženi da su povredili ugled neke osobe ili se umešali u njenu privatnost, pre nego što mediji može da pokrene slučaj pred sudom.

U većini zemalja, takva arbitrerna moć - mogućnost da se analiziraju dokazi, argumentacija i pravno rezonovanje u određivanju prava i obaveza umešanih strana - po pravilu su samo ovlašćenja sudova.

Plato kazne pre suda

Novi zakon takođe određuje da prekršioci mogu da svoje slučajeve predaju sudu samo nakon što plate kazne koje odredi AMA. Kritičari kažu da je to uvedeno sa ciljem kažnjavanja nezavisnih medija, čije će ograničene finansije verovanto presahnuti pre nego što sud uopšte sazna za slučaj.

Pristalice zakona kažu da će on regulisati prepunjeno onlajn tržište, dok se bude borio protiv "lažnih vesti" - što je termin što neki vladini zvaničnici u Albaniji često koriste kada opisuju izveštavanje u kojem se kritikuje njihov rad.

Tekst je preuzet sa Albanskog servisa Glasa Amerike.
XS
SM
MD
LG