Linkovi

Novi poraz Asada


Džihadisti su preuzeli kontrolu nad ključnom vazdušnom bazom u pokrajini Idlib na severozapadu Sirije od vladinih snaga, i tako isterali čitavu vojsku predsednika Bašara al Asada

Sirijska državna televizija i grupe koje nadgledaju rat prenele su danas vest o najnovijem u nizu poraza sirijske vlade, u građanskom ratu koji traje gotovo pet godina i koji je do sada odneo preko 250 hiljada života, a primorao više od 4 miliona Sirijaca da napuste svoju zemlju.

Državna televizija je javila da se vojska povukla sa vojnog aerodroma Abu Duhur, koji su džihadisti okupirali još pre oko dve godine. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu kaže da taj objekat sada kontroliše grupa Nusra front, koja je povezana sa al-Kaidom, u saradnji sa savezničkim islamističkim grupama.

Koalicija pod nazivom “Armija za osvajanje” ranije ove godine zauzela je grad Idlib, prestonicu te pokrajine, i još nekoliko oblasti. Pomenuti aerodrom je bio jedno od poslednjih uporišta Asadove vojske u toj pokrajini.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova danas je po prvi put potvrdio da se ruski vojni stručnjaci nalaze u Siriji.

Portparolka, Marija Zaharova rekla je da je pomoć namenjena za borbu protiv rasta terorističkih pretnji u Siriji i Iraku bez presedana. Ona je još dodala da bi Moskva razmotrila eventualnu dodatnu vojnu pomoć za borbu protiv terorizma u Siriji, ukoliko bi to bilo neophodno, ali samo u skladu sa međunarodnim zakonima.

XS
SM
MD
LG