Linkovi

Akvaponik, novi način uzgoja riba i povrća


Akvaponik je tehnika uzgoja koja, kako smatraju njeni zagovornici, daje hranljive i visoko kvalitetne proizvode.

240 gladnih riba je u limenom, improvizovanom akvarijumu na baltimorskom Silburn akvaponiks uzgajalištu.

Menadžerka Lora Đenelo daje im doručak. Akvaponik tehnika se bazira na tome da je rezultat metabolizma riba, bogat amonijakom koji je otrov za ribe ali idealno đubrivo za biljke. Voda, iz bazena prolazi kroz specijalne filtere do staklenika sa biljkama .

“Ribe obezbeđuju sve hranljive sastojke za rast naših biljaka, a biljke za uzvrat prečišćavaju tu istu vodu za ribe.”


Akvaponik tehnika je kombinacija akvakulture ili veštačkog uzgoja riba i uzgoja biljaka bez zemlje, u vodi.

Sve naše biljke rastu direktno iz vode. One u stvari plutaju na vodi na tablama od stiropora.”

Na svakoj tabli, u stakleniku, izraste 5 do 10 kilograma raznog povrća nedeljno, a Đenelo očekuje da će i prinos ribe biti oko 250 kilograma godišnje.

Akvaponik je probudio interesovanje ekologa zato što su mnoge vrste riba ugrožene zbog nekontrolisanog ribarenja. Skoro polovina riba u svetu danas se uzgaja u ribnjacima, ali riblji izmet, u tom skučenom prostoru, zagađuje prirodnu sredinu kaže naučnik Dejv Lav sa Univerziteta Džons Hopkins

“Taj trend će se nastaviti jer u okeanima ima sve manje riba. Sve više će se uzgajati u ribnjacima pa treba smisliti kako da se to uradi odgovorno, održivo i za uzgaivače profitabilno?”

A profit je velika stavka za Elen Perlman koja “Česapik akvaponiks”, udaljen pola sata od Baltimora pokušava da pretvori u ozbiljan biznis.

Ona u svom vodenom stakleniku uzgaja neobične vrste salata I drugo povrće.

“Gde možete usred zime da nađete svežu salatu osim ako se uzgaja u lokalnim staklenicima?

Kada padnu temperature, voda u ribnjacima mora da se greje. To puno košta i to je jedan od razloga što Perlmanova još uvek ne ostvaruje profit.

Ali za nju je to tek početak kao i sam concept akvaponik tehnike kaže Lora Đenelo.

“Mislim da mnogi ljudi vide korist od korišćenja ribljih otpadaka kao prirodnog resursa,ali istovremeno ne treba preuraniti sa oduševljenjem jer još puno toga treba usavršiti.

Ova uzbudljiva, iako nesavršena simbioza u uzgoju riba i biljaka izaziva interesovanje širom zemlje. A rastom zabrinutosti oko prekomernog ribarenja i zagađenosti, mnogi smatraju da će ova vrsta uzgoja imati široku primenu.
XS
SM
MD
LG