Linkovi

Katalonija: Biti ili ne biti pitanje je sad!


Pristalica "Zajedno za Kataloniju" pravi žutu vrpcu u znak solidarnosti sa zatvorenim katalonskim političarima optuženim za podsticanje pobune. Barselona,19. decembar, 2017.
Pristalica "Zajedno za Kataloniju" pravi žutu vrpcu u znak solidarnosti sa zatvorenim katalonskim političarima optuženim za podsticanje pobune. Barselona,19. decembar, 2017.

Sutrašnji izbori u Kataloniji se održavaju pod izuzetnim okolnostima. Po proglašenju nezavisnosti Katalonije posle referenduma u oktobru, vlada u Madridu preuzela je kontrolu smenjivanjem regionalne vlade i raspuštanjem regionalnog parlamenta, da bi potom zakazala nove izbore u nadi da će ovog puta većina birača glasati za stranke koje se protive nezavisnosti.

Nekoliko svrgnutih lidera, uključujuči bivšeg katalonskog predsednika, Karlesa Pudždemona vode kampanju iz Brisela, gde su potražili zaštitu od španskog pravosuđa, dok se neki nalaze u zatvoru pod optužbom da su podsticali pobunu.

Bivši predsednik Katalonije Karles Pudždemon, svojim pristalicama poručuje:

“Svi znamo da pobeda pokreta ‘Zajedno za Kataloniju’ garantuje da će pritvoreni biti pušteni na slobodu, da će oni koji se nalaze izvan zemlje moći da se vrate, i da će to iznad svega garantovati budućnost za sve naše sugrađane. Prijatelji naši, do poslednjeg trenutka moramo da radimo na tome da 21. decembra imamo što više glasova da bi se 22. decembra ujutro probudili i počeli da gradimo najbolju zemlju na svetu.”

Tokom intenzivne kampanje oglasili su se i oni koji se zalažu za stabilizovanje i unapređenje odnosa sa Španijom.

Međutim, profesor ustavnog prava, Šavijer Arbos smatra da sutrašnji referendum ne može da dovedei do konačnog rešenja:

“Ankete pokazuju da će izlazak na izbore biti po broju bez presedana, najviši u dosadašnjoj istoriji, ovi izbori biće odlučujući. Međutim, u slučaju pobede secesionističkih stranaka i formiranja njihove vlade, što je veoma komplikovano s obzirom na tesnu izbornu trku, ta vlada će verovatno nastaviti unilateralni put, započet u septembru i oktobru.”

Ankete kontinuirano pokazuju da Katalonci većinom žele pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini, ali su podeljeni po pitanju odvajanja od Španije.

XS
SM
MD
LG