Linkovi

Trampov tim pod lupom


Donald Tramp, Reks Tilerson generalni direktor Ekson Mobila (desno)

Čak i pre nego što će Donald Tramp biti inaugurisan za predsednika 20. januara, američki Senat će početi da održava pretrese na kojima će biti razmatrani kandidati za najviše položaje u novoj administraciji. Novinar Glasa Amerike Majkl Bouman izveštava da su demokrate već izrazili ozbiljne rezerve u odnosu na najavljeni kabinet, ali da neće biti u stanju da ih blokiraju sami bez republikanaca.

Članove svog najužeg sastava administracije, Donald Tramp je birao iz krugova korporacijskih odbora, vojske i redova konzervativinih pro-biznis zvaničnika.

Možda nijedan od Trampovih kandidata nije privukao više pažnje od Eksonovog direktora, Reksa Tilersona, koji je nominovan za položaj državnog sekretara.

Tilerson je ovih dana ovako opisao svoje veze sa Putinom:

“Moj odnos sa Vladimirom Putinom, koji datira skoro 15 godina unazad - on razume da sam biznismen. I ja sam uložio mnogo novca, naša kompanija je uložila mnogo novca u Rusiju.”

Demokrata Kris Kruns će kao član senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, učestvovati na pretresu o Tilersonovoj nominaciju. On kaže da će demokratski senatori insitirati da dobiju odgovore na detaljna pitanja od Tilersona:

“I republikanci I demokrate postavljaju pitanja o potencijalnom sukobu interesa, o Tilersonovim bliskim vezama sa Vladimirom Putinom i Rusijom, o njegovoj sposobnosti da balansira zahteve da bude diplomata i bori se za američke interese imajući u vidu njegovo dugogodišnje iskustvo vođenja naftne i gasne kompanije.”

Pretresi o potvrdi nominancija, bar nekih od njih biće veoma oštri. To će biti, na neki način, prvi test odnosa između Trampa i Kongresa, smatra analitičar Džom Hudak.

Većina republikanskih senatora podržava Trampa, među njima i predsedavajući Senata, Mič Mekonel.

"Bio sam impresioniran dosadašnjim nominacijama. Kada se radi o kandidatima koje znamo, optimista sam da će biti potvrđeni.”

Republikanci imaju neznatnu većinu u Senatu i ako ostanu ujedinjeni mogu da obezbede potvrdu Trampovih kandidata, podseća Džon Hudak, visoki sarardnik Instituta Brukings u Vašingtonu:

"Ti senatori shvataju da će morati da rade sa ovim predsednikom u narednim godinama. Jedan od najlakših načina da pokvare odnos sa predsednikom iz sopstvene stranke je da njegovim kandidatima otežaju potvrdu"

U međuvremenu, demokrate će koristiti pretrese da dodju do više informacija i okolnosti koje se tiču kandidata, u nadi da će pridobiti javno mnjenje kao i nekoliko republikanaca. Prema američkom Ustavu senatori imaju zadatak da pruže “savet i saglasnost” u vezi kandidata – dužnost za koju demokrate kažu da je shvataju ozbiljno.

Demokratski senator Kris Kuns ističe:

“Jedna od osnovnih karakteristika američke demokratije je podela vlasti između izvršne i zakonodavne grane vlade.”

Međutim, prema rečima Džona Hudaka, eksperta iz Instituta Brukings, "teško da će demokrate moći da postignu više u Senatu bez da im se pridre dva ili tri republikanska senatora."

Za sada, Tramp govori pohvalno o svojim kandidatima, opisujući Tilersona kao "žestokog zagovornika Amerike širom sveta."

XS
SM
MD
LG