Linkovi

Stavridis: Rusija pod Putinom nije prijatelj SAD


Admiral Džejms Stavridis, bivši komandant NATO snaga za Evropu

Putem hakerskih upada u američke političke sisteme, ruski predsednik Vladimir Putin jasno pokazuje da nije prijatelj SAD, izjavio je bivši komandant NATO snaga u Evropi, Admiral Džejms Stavridis u razgovoru za Glas Amerike:

“Mislim da je ruski upad u naš politički sistem došao u najtežem trenutku američko-ruskih odnosa od kraja hladnog rata i to zbog težine i nivoa napada izvršenog na same temelje demokratskog procesa. Po meni, nema nikakve sumnje da je napad stigao iz Rusije i nema nikakve sumnje da je izvršen u najamanju ruku sa odobrenjem, ako ne po direktivi predsednika Putina.”

Upitan da prokomentariše spor koji je izbio na najvišem političkom vrhu zemlje u vezi sa odgovornošću za izvršeno hakovanje, Stavirdis je odgovorio.

“Kako se krećemo dalje u skladu sa izbornim rezultatom i samom inauguracijom, mislim da je apsolutno neophodno da nova administracija sagleda Rusiju otvorenih očiju kako bi nažalost, mogla da uvidi da Rusija pod predsednikom Putniom nije prijatelj Sjedinjenih Država. Moramo biti realni u tome.”

Staviridis je nedavno kao potecijalni kandidat za položaj Državnog sekretara u novoj administraciji, razgovarao sa Donaldom Trampom. Novoizabrani predsednik je ostavio povoljan utisak na bivšeg šefa oružanih snaga NATO-a?

“Stekao sam utisak je da novoizabrani predsednik inteligentan, intelektualno veoma radoznao. Postavljao je brojna pitanja, posebno o ratu u sajber prostoru, Kini, Rusiji i Siriji. Izrazio je takođe priličnu zabrinutost zbog sadašnjeg stanja američkih vojnih snaga. To su, čini mi se pet ključnih područja koja smo razmatrali tokom našeg jednočasovnog razgovora.”

XS
SM
MD
LG