Linkovi

Tarner: Prijem CG afirmacija politike "otvorenih vrata"


Majk Tarner, republikanski član Kongres i bivši predsedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a.
Majk Tarner, republikanski član Kongres i bivši predsedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a.

U vašingtonskom Institutu Hadson, republikanski kongresmen Majkl Tarner, koji je donedavno obavljao dužnost predsedavajučeg Parlamentarne skupštine NATO-a, ovih dana je govorio na temu nastavljanja politike “otvorenih vrata” Severnoatlatanskog odbrambenog saveza. Tarner je temu daljeg proširenja NATO-a započeo ovako:

“Velika je stvar što će se Crna Gora priključiti NATO-u. Ne samo što zauzima geostrateški važno mesto, već je potrebno ukloniti pritisak pod kojim se našla. Svedoci smo nedavnog pokušaja puča, kao i mešanja Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore. Situaciju moramo da rešimo zbog stabilnosti same Crne Gore i šireg regiona. Pored toga, potrebno je reafirmisati politiku ‘otvorenih vrata’ i spremnost NATO-a da pomaže zemljama koje teže učlanjenju da budu osposobljene za prijem u Severnoatlantski savez.”

Tarner se osvrnuo i na, propagandnu mašineriju Rusije:

“Tokom posete Crnoj Gori kolima sam išao u obilazak da bih naišao na panoe sa anti-NATO porukama, koje ne bih rekao da su postavili lokalni ljudi. Više liče na plod ilegalno finansiranog napora u cilju podrivanja podrške javnosti za prilkjučivanje savezu. Moramo da odgovorimo na takve pojave, ustanovimo odakle stižu, kao i na koji, verovatno ilegalan način su finansirane. Sve to mora da se zaustavi i zaslužuje odgovor.”

Odgovarajući na pitanje o odnosu novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Tarner je prvo istakao da je nedavno posredovao u prvom telefonskom razgovoru između Trampa i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga:

“Stoltenberg je izvestio da je razgovor bio dobar i da je mogao da čuje da je nova administracije nepokolebljiva u podršci članu 5, koji predviđa da su u slučaju napada na zemlju članicu sve ostale članice obavezne da je brane. Novoizabrani predsednik je takođe jasno predočio da je predan jačanju američke odbrane.Član 5 Svi smo mi za dijalog, ali nema dijaloga koji može da zameni zastrašivanje, niti postoji zatrašivanje koje može da zameni dijalog. Odbacivanje bilo jednog ili drugog nosi rizike i nije u našem interesu.”

Prema nepotvrđenim informacijama Majkl Tarner bi mogao da zauzme važan položaj u administraciji Predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG