Linkovi

SAD: Kako naći balans između privatnosti i bezbednosti?


Američke bezbednosne službe traže kompromis sa aktivistima za zaštitu privatnosti.

Američki zvaničnici pozivaju domaću javnost da započne dijalog kako bi se utvrdio skladan odnos između privatnosti i bezbednosti.Oni istovremeno navode da apsolutna privatnost nije u javnom interesu, dok vlasti pokušavaju da se bore protiv sajber kriminala i terorizma.

Džejms Komi, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), se poistovetio sa građanima koji žele da njihovi lični podaci ostanu privatni:

“Ne želim da iko gleda moje stvari. Ne želim da iko gleda moj bankarski račun, moje zdrastvene podatke.”

Međutim, takođe je rekao da mu je duboko stalo do javne bezbednosti, ali da su ta dva pitanja ponekad uzajamno sukobljena. Po njemu, bezbednosni zvaničnici i aktivisti za zaštitu građanskih sloboda moraju da počnu konstruktivan dijalog za pronalaženje izvodljivog rešenja.

"Treba da prekinemo uzajamnu demonizaciju, kao i da tvrdimo da nema rešenja. Da prestanemo da govorimo: ‘O, želite da uništite ovo ili ono i vrednosti koje svi delimo su protivrečne - i šta se sad tu može?”

Komi kaže da apsolutna privatnost nikada nije bila odlika američkog života.

“Pogodba naših osnivača je sledeća: Vaši podaci su privatni samo dok američkom narodu nije potreban uvid.”

Direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), Majkl Rodžers smatra da je kompromis moguć ukoliko dve strane započnu diskusiju.

“Ovo je postalo tako emotivno pitanje da sprečava dijalog i ne ulazimo u domen mogućeg.”

Rodžers je rekao da razgovori širom zemlje treba da sadrže tehničke i političke aspekte prikupljanja obaveštajnih podataka o privatnim licima:

“Jedan od razgovora odnosio bi se na tehnička pitanja, kao i na pravni okvir u kojem se deluje. Drugo pitanje, koje takođe smatram važnim delom razgovora, jeste - šta u stvari treba da radimo?”

Direktor CIA, Džon Brenan je rekao da bi tenzije između bezbednosnih i interesa privatnosti trebalo razrešiti što pre:

“Ako ćemo da unapredimo bezbednost i osiguramo budući prosperitet digitalnog prostora, koji je u privatnom vlasništvu i pod privatnom upravom, čini mi se da ovakva interakcija i saradnja između javnog i privatnog sektora treba da bude put za budućnosti. I mislim da mi ovde u Sjedinjenim Američkim Državama možemo biti ti koji će otvoriti put koji tome vodi.”

Dvodnevni samit okupio je vrhunske bezbednosne zvaničnike iz američke vlade i vojske, kao i stručnjake iz industrije i akademske zajednice.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG