Linkovi

Finansijski rizik Bregzita


Panorama Londona

Prema mnogim merilima, London je suparnik Njujorku kao jedan od vodećih svetskih finansijskih centara. Ali posle odluke da Britanija napusti Evropsku uniju moglo bi da se dogodi da London izgubi pravo slobodne razmene usluga na zajedničkom bescarinskom evropskom tržištu .

To bi moglo da dovede u pitanje i sadašnji položaj Londoan kao evropskog finansijskog sedišta. Neke banke su već najavile da će se preseliti u kontinentalnu Evropu.

U stvari, napuštanje Evropske unije, i samim tim pristup zajedničkom tržištu od pola milijarde stanovnika, već je uzdrmalo London.

Dejvid Slejter, menadžer firme London i parteneri smatra da bi London mogao da zadrži položaj jednog od najvažnijih centara finansijskog kapitala u svetu:

“Reč je pregovorima sa Unijom. Gradonačelnik Londona, I premijer, jasno su istakli da želimo da pregovaramo o pristupu jedinstvenom tržištu.”

Međutim, neki evropski zvaničnici insistiraju da Britanija ne može da dobije pristup zajedničkom tržištu, ako ne prihvati evropsku obavezu primanja migranata.

S obzirom da Britanija najverovatnije izlazi iz Unije, i Pariz pored Berlina i Frankfurta, želi da popuni mesto Londona kao vodećeg, finansijskog centra Evrope, kaže Arno de Breson šef kompanije Paris Juroplejs:

“Posedujemo multinacionalne kompanije. Ako uporedite sadašnju sa situacijom od pre 10 godina, sve se potpuno promenilo. Francuske korporacije obavljaju najveći deo svojoih aktivnosti izvan zemlje. “

London je takođe sedište evropskih tehnoloških kompanija, sa više od 3.000 takvih firmi.

Berlin takođe čeka šansu. Već se smatra drugim po veličini evropskim tehnološkim gradom, a nekretnine su mnogo jeftinije nego u Londonu, kažeLukas Kampfman, menadžer Kompanije Faktor Berlin:.

“Sa Bregzitom, London je napustio trku. Verujem da će se vremenom shvatiti prednosti Berlina i mnogo više tehnoloških kompanija će se preseliti u Berlin.“

Njujork Tajms je nedavno proglasio Amsterdam najboljim kandidatom da preotme londonsku krunu, zahvaljujući globalnoj povezanosti, stanovništvu koje govori engleski i svojoj privlačnosti za strance.

Ali pobornici Londona kažu da će on i dalje biti na prvom mestu :

“Zato što privrednici i stručnjaci žele ovde da ostanu, i vlada i londonski gradonačelnik će uraditi sve što je u njihovoj moći da ih zadrže.“

London ostvaruje oko 25 odso britanskog godišnjeg bruto dohotka, Bregzit je gurnuo grad u neizvesnost, dok njegovi evropski suparnici, pažljivo prate dalji razvoj.

XS
SM
MD
LG