Linkovi

Pokušaj kompromitacije tužioca Milivoja Katnića


“Određene strukture” su pokušale da kompromituju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tako što su mu nudile privilegije i novac, a nakon toga su probali da podmite i njegovu suprugu koja je takođe državnih službenik. Sve to je rekao sam Katnić na sjednici Odbora za antikorupciju.

"Ponudili su mojoj ženi čokoladu, ostavili je na sto u kafiću, u kojoj je bilo sakriveno četiri hiljade eura. Ispred tog lokala čekala su je uniformisani policajci. Ona srećom čokoladu nije uzela", rekao je Katnić.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu da se protiv Specijalnog tužilaštva vodi rat, Katnić je kazao da je mislio na nuđenje novca pojedinim tužiocima, napad na advokata Lazara Akovića, ugrožavanje bezbjednosti svjedoka saradnika kao i, kako je kazao, pokušaj kompromitacije njegove supruge.

On je rekao i da je protiv tužilaštva vođen rat na način što su svima, u Vrhovnom tužilaštvu, nuđene razne povlastice poput školovanja djece u inostranstvu, zapošljavanja...

Govoreći o ranjavanju Predraga Šukovića, koji je istraživao šverc cigareta u Mojkovcu za šta je optuživao potpredsjednika Vlade Duška Markovića, Katnić kaže da Specijalno tuzilastvo provjerava da li je to izvršeno na organizovan način.

Katnić je na sjednici ocijenio da su se novi instituti kao što su svjedok saradnik, sporazum o priznanju krivice i primjena tajnog nadzora, pokazali kao dobri i donijeli dobre rezultate.

Katnić je rekao obrazlažući Izvještaj o radu Tuzilastva za period januar-jun ove godine. Podsjetio je da su pokrenuti postupci u slučajevima TQ Plaza i Prijevor, te da su zaključeni sporazumi o priznaju krivice sa Marovićima i Radjenovićem.

Oko 20 miliona već je vraćeno opštini Budva, kazao je Katnić, poručujući da su prioritet Specijalnog tužilastva djela visoke korupcije i ona koja su izvršena na organizovan način. Saopštio je i da su u toku finansijske istrage u dva predmeta.

Sjednici Odbora prisustvovao je i VDT Ivica Stanković.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika o nedavnom ranjavanju Predraga Šukovica, saopštio je da Više državno tužilastvo preduzina radnje u vezi sa tim.

''Nastojaćemo da se sve uradi i preduzme da se dođe so počinilaca ovog djela'', saopštio je Stanković.

Upitan da li će biti još akcija, Stanković kaže da ih Tužilastvo ne najavljuje obećavši da će svi koji su se ogriješili o zakon doći na red.

Milivoje Katnić poručio je da nakon procesurianja visokih funkcionera kakav je Svetozar Marović i čelnika pojedinih opština je potpuno jasno da se nikome ne isplati da se bavi kriminalom.

Inače, na sjednici se razmatraju posebni izvještaji o radu Vrhovnog državnog tužilastva i Specijalnog državnog tužilaštva za prvih šest mjeseci 2016.

XS
SM
MD
LG