Linkovi

Britanija pred prelomnim trenutkom


Počelo odbrojavanje do referenduma o bregzitu. 22. juni, 2016.

U Velikoj Britaniji počelo je odbrojavanje do sutrašnjeg referenduma na kojem će birači odlučiti da li će njihova zemlja ostati u Evropskoj uniji ili ne. Suprotstavljene strane koriste i poslednjje trentutke u nastojanju da pridobiju neopredeljene birače.

Zagovornici izlaska Britanije tvrde da je došao momenat kada Britanci mogu da glasaju za svoju nezavisnost i povrate kontrolu nad svojom budučnošću.

Obraćajući se pristalicama, Najdžel Faraž, lider nacionalističke anti-evropske stranke UKIP danas je izjavio da je sutrašnji dan šansa da britanski građani povrate svoju moć:

“Sutra ćemo moći da glasamo za stvarnu promenu. Sutra možemo da izglasamo povratak snage u naše ruke, da povratimo kontrolu nad svojom zemljom, svojim granicama, da povratimo ponos i samopoštovanje kao narod i ono što kao narod predstavljamo. Želim da sutra glasamo za nezavisnu Britaniju.”

Britanski premijer Dejvid Kameron predvodio je završne pozive za ostanak u bloku:

Ako se opredelimo za odlazak, možemo da odemo. Ali da bude sasvim jasno – ako odemo, nema povratka. Izlazimo kroz ta vrata.”

Kameron se pojavio na konferenciji za medije zajedno sa bivšim britanskim premijerom Džonom Mejdžorom, koji je izneo prednosti ostanka u evropskom bloku. Mejdžor je rekao da oni koji se zalažu za bregzit ne zastupaju pravo britansko, već usko gledište.

“Naš narod je prirodno milosrdan, otvorenog srca, velikodušan, pravedan i tolerantana. Ujedinjeni smo protiv mržnje i protiv ekstremizma. Mi smo patriotski narod, ali nismo nacionalisti”

Ankete pokazuju da mnogi birači tek treba da se opredele, iako je podrška za ostanak povećana posle prošlonedeljnog ubistva članice parlamenta Džo Koks, koja se protivila bregzitu. Rasprava, uglavnom usmerena na pitanja imigracije i ekonomske bezbednosti, često je ogorčena - međutim, obe strane spustile su ton posle ubistva Koks, koja je smatrana zvezdom u usponu medju laburistima. *

XS
SM
MD
LG