Linkovi

Pobede Trampa i Klinton, Rubio napušta trku


Republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, pobednici na sinoćnjim izborima.
Republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, pobednici na sinoćnjim izborima.

Republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton su veliki pobednici sinoćnje, najnovije runde predsedničkih primarnih izbora.

Trampova pobeda na Floridi okončala je kampanju njegovog rivala Marka Rubija. Medjutim, guverner Džon Kejsik i dalje ne odustaje od trke za Belu kuću pošto je pobedio u svojoj državi Ohajo.

Bila je to još jedna velika noć pobeda za favorita u republikanskoj trci, Donalda Trampa, koji je pobedio na primarnim izborima u Floridi, Severnoj Karolini i Ilinoisu.

“Mislim da ćemo imati veliku pobedu, i što je važnije od svega – počećemo da ponovo pobedjujemo. Ova zemlja će početi da ponovo pobedjuje. Mi više ne pobedjujemo…”

Ubedljiva pobeda samouverenog milijardera na Floridi izbacila je senatora Marka Rubija iz predsedničke trke. Medjutim, dok je saopštavao da obustavlja kampanju, Rubio je uputio upozorenje, koje se, po svemu sudeći, odnosilo na republikanskog favorita.

“Americi je potreban živ konzervativni pokret, ali zasnovan na principima i idejama, a ne na strahu, gnevu ili manipulisanju frustracijama gradjana”.

Guverner Ohaja, Džon Kejsik, imao je dobru noć. Pobeda u državi kojom upravlja spasila je njegovu predsedničku kampanju i održala nadu da bi pobednik mogao da se izabere, a ne samo proglasi, na konvenciji u julu.

“Ići ćemo korak po korak i želim da vas ponovo podsetim večeras da se neću niskim sredstvima boriti za najviši položaj u zemlji.”

Republikanska trka je sada takmičenje trojice kandidata a jedan od njih je senator iz Teksasa Ted Kruz, koji sebe doživljava kao glavnog Trampovog rivala.

“Pred vama je jasan izbor. Da li želite kandidata koji deli vaše vrednosti ili kandidata koji se decenijama suprotstavljao vašim vrednostima?”

U demokratskoj trci, velike pobede u Floridi, Severnoj Karolini i Ohaju pomogle su favoritkinji Hilari Klinton da osvoji mnogo više delegata od svog rivala, senatora Bernija Sandersa.

Obraćajući se pristalicama na Floridi, bivša državna sekretarka preusmerila je pažnju na razlike izmedju nje i Donalda Trampa.

“Ako pružimo ruku, ponašamo se jedni prema drugima sa poštovanjem, ljubaznošću pa čak i ljubavlju umesto gnevne retorike i predrasuda, ako podignemo jedni drugi umesto što se rušimo, nema granica tome šta možemo da postignemo zajedno.”

Berni Sanders je obećao da će nastaviti borbu.

“Ova kampanja je u dobrom stanju zato što slušamo glas američkih gradjana a ne samo bogatih donatora.”

Medjutim, dok Sanders sve više zaostaje po broju delegata, Klinton je načinila veliki korak ka tome da osigura nominaciju Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG