Linkovi

SAD planiraju samit o izbegličkoj krizi


Pancaran cahaya terang dekat kutub utara (aurora borealis) terlihat di atas Laut Beaufort dekat Samudera Arktik.
Pancaran cahaya terang dekat kutub utara (aurora borealis) terlihat di atas Laut Beaufort dekat Samudera Arktik.

Američki državni sekretar je u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu pozvao zemlje širom sveta da udvostruče napore u rešavanju izbegličke krize i pomognu žrtvama drugih globalnih kriza

Džon Keri je u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu najavio da će predsednik Barak Obama biti domaćin samita u Ujedinjenim nacijama o globalnoj izbegličkoj krizi, kasnije ove godine. Ciljevi su da se značajno poveća broj zemalja koje se odazivaju na humanitarne apele svetske organizacije i onih koje su spremne da bezbedno smeste izbegle porodice.

“Od privatnog sektora, civilnog društva i verskih organizacija će takođe biti zatraženo da pomognu integraciji izbeglica, u društvenom i akademskom pogledi i putem zapošljavanja", poručio je Keri.

Američki državni sekretari rekao je i da je međunarodni dogovor o okončanju iranskog nukelarnog programa, stvorio bezbedniji svet. Keri je rekao da je pomenutim sporazumom uklonjen dodatan izvor opasnosti na Bliskom Istoku.

Bili smo na vrhuncu konfrontacije, verujte mi. Ne mogu vam reći koliko lidera mi je, dok sam obilazio regione, reklo: ‘morate da bombardujete Iran. To je način na koji ćete rešiti problem Irana.’ Sada, zahvaljujući zajedničkom sveobuhvatnom planu, čija je implementacija formalno overena prošlog vikenda, Iranu je zatvoren put ka proizvodnji bombe.Verujte mi, predsednik Obama je shvatio da će biti kritikovan od strane nekih, zato što se okrenuo Iranu, ali je znao da smo u konfliktu i da je Iran u konfliktu sa međunarodnom zajednicom i da bismo bez diplomatije, po svemu sudeći, završili u ratu. Uporedite to sa ovim gde smo danas. Postignutim dogovorom Iranu su blokirani svi putevi do nuklearne bombe.”

Keri je takođe pohvalio međunarodnu koaliciju koja se bori protiv Islamske Države u Iraku i Siriji, rekavši da će biti poražena. On je takođe kazao da je najbolji način da se osigura mir u regionu nalaženje političkog rešenja u Siriji putem pregovora, na čemu nastavlja rad.

XS
SM
MD
LG